Бугарски премијер данас у Приштини

На позив косовског председника Хашима Тачија бугарски премијер Бојко Борисов, данас би требало да борави у службеној посети Косову, јавља приштинска штампа.  Борисов ће се, како се наглашава, састати и са косовским премијером, Рамушем Харадинајем и председником парламента, Кадријем Весељијем.

Бугарски премијер Борисов, чија земља председава Саветом ЕУ, допутоваће у понедељак (16. априла) у Приштину. Његову посету потврдила је Канцеларија косовског председника. Тачи је недавно обавио телефонски разговор са Борисовим, како би разговарали о самиту Западног Балкана који ће се одржати у Софији, што је важно за европски ​​пут земаља Западног Балкана.

Учешће Косова на самиту у Софији изазвало је реакцију шпанског премијера, Мариана Рахоја, који је, како су навели шпански медији, рекао бугарском колеги да разматра бојкот самита због Тачијевог доласка.

Бугарска, која председава Саветом ЕУ по систему ротирања, планира да буде домаћин лидерима преосталих 27 чланица ЕУ и Западном Балкану, укључујући и Косово, на самиту ЕУ и Западног Балкана.