Српска листа: Апостолова да подсети Приштину да прилагоди законе за формирање ЗСО

Српска листа поздравља то што је специјална представница Европске уније на Косову и Метохији, која је свој мандат започела 1. септембра 2016., коначно одлучила да почне да се стара о спровођењу Бриселског споразума, чији је Европска унија гарант, наоводи се у саопштењу.

„Чини нам се ипак да је госпођа Апостолова заборавила да напомене да процес формирања Заједнице српских општина за основ има Бриселски споразум и пратећи Имплементациони план, који јасно предвиђа да обе стране, Београд и Приштина, до јуна 2013. године морају прилагодити своје правне прописе како би се омогућило спровођење споразума, у коме централно место има формирање Заједнице српских општина.

То значи да Приштина мора да измени и прилагоди своје законе и друге правне акте и тако омогући услове за формирање ЗСО у складу са обавезама које су преузели потписивањем Бриселског споразума. Очекујемо да госпођа Апостолова подсети Приштину на ту обавезу. Користимо прилику да госпођу Апостолову подсетимо на речи госпође Ајнхорст, представнице спољне службе Европске унија, која је на састанку са представницима Српске листе, а коме је присуствовала и госпођа Апостолова , више пута поновила да се Заједница српских општина формира искључиво поштујући Бриселски споразум, а да их интерни акти учесника дијалога не интересују.

Подсећамо да у том Бриселском споразуму јасно стоји да ће Заједница српских општина вршити пуни надзор у областима здравства, просвете, економског развоја, урбаног и руралног планирања, као и да ће спроводити и координисати истраживачке и развоје пројекте, јачати демократију на локалном нивоу, пружати услуге општинама чланицама итд“…, закључује се на крају саопштења Српске листе.


Шефица Канцеларије Европске уније на Косову, Наталија Апостолова, изјавила је данас да ће статут Заједнице српских општина бити састављен путем дијалога између Приштине и Београда.

Она је говорила о томе да су Срби дали рок до 20. априла да почне састављање статута, у супротном ће је једнострано формирати, али по њеним речима, пошто су институције Косова започеле рад у том правцу, неће бити једностраних потеза, преноси приштински Зери.

– Заједница неће бити други ниво власти. Статут ће бити формиран у складу са косовским законима. То пише у споразуму – изјавила је Апостолова.