fbpx

Srpska lista: Apostolova da podseti Prištinu da prilagodi zakone za formiranje ZSO

Шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Srpska lista pozdravlja to što je specijalna predstavnica Evropske unije na Kosovu i Metohiji, koja je svoj mandat započela 1. septembra 2016., konačno odlučila da počne da se stara o sprovođenju Briselskog sporazuma, čiji je Evropska unija garant, naovodi se u saopštenju.

„Čini nam se ipak da je gospođa Apostolova zaboravila da napomene da proces formiranja Zajednice srpskih opština za osnov ima Briselski sporazum i prateći Implementacioni plan, koji jasno predviđa da obe strane, Beograd i Priština, do juna 2013. godine moraju prilagoditi svoje pravne propise kako bi se omogućilo sprovođenje sporazuma, u kome centralno mesto ima formiranje Zajednice srpskih opština.

To znači da Priština mora da izmeni i prilagodi svoje zakone i druge pravne akte i tako omogući uslove za formiranje ZSO u skladu sa obavezama koje su preuzeli potpisivanjem Briselskog sporazuma. Očekujemo da gospođa Apostolova podseti Prištinu na tu obavezu. Koristimo priliku da gospođu Apostolovu podsetimo na reči gospođe Ajnhorst, predstavnice spoljne službe Evropske unija, koja je na sastanku sa predstavnicima Srpske liste, a kome je prisustvovala i gospođa Apostolova , više puta ponovila da se Zajednica srpskih opština formira isključivo poštujući Briselski sporazum, a da ih interni akti učesnika dijaloga ne interesuju.

Podsećamo da u tom Briselskom sporazumu jasno stoji da će Zajednica srpskih opština vršiti puni nadzor u oblastima zdravstva, prosvete, ekonomskog razvoja, urbanog i ruralnog planiranja, kao i da će sprovoditi i koordinisati istraživačke i razvoje projekte, jačati demokratiju na lokalnom nivou, pružati usluge opštinama članicama itd“…, zaključuje se na kraju saopštenja Srpske liste.


Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, izjavila je danas da će statut Zajednice srpskih opština biti sastavljen putem dijaloga između Prištine i Beograda.

Ona je govorila o tome da su Srbi dali rok do 20. aprila da počne sastavljanje statuta, u suprotnom će je jednostrano formirati, ali po njenim rečima, pošto su institucije Kosova započele rad u tom pravcu, neće biti jednostranih poteza, prenosi prištinski Zeri.

– Zajednica neće biti drugi nivo vlasti. Statut će biti formiran u skladu sa kosovskim zakonima. To piše u sporazumu – izjavila je Apostolova.


 

 

 

%d bloggers like this: