Срђан Поповић: Много капиталних инвестиција у овој години

Председник Општине Грачаница Срђан Поповић најавио је нове капиталне инвестиција, упркос томе што је и ове године општински буџет за те намене остао исти. Изградња Основног суда у насељу Падалиште, као и нове и пространије Болнице, близу 140 стамбених јединица, асфалтрање нових улица, завршфетак пројекта водоводне и канализационе мреже, само су неке од капиталних инвестиција које предстоје. 

Први човек Грачанице верује да ће буџет за 2019. годину бити знатно увећан и креиран према потребама грађана. У интервју за портал Грачаница Онлајн Поповић је изразио жељу да опшина постане сервис свих грађана и да се запосли што више младих.

„Једноставно, морамо да нађемо начина да те младе људе упослимо и да им дамо шансу да овде квалитетно живе”, рекао је Поповић

Буџет с којим располаже Општина Грачаница исти је као и прошле године, износи 7. 000 000 евра, с тим да је за капиталне инвестиције предвиђено близу 3,5 милиона, док су 2,1 милион грантови Владе Косова, наглашава председник општине Грачаница.

Центар Грачанице, Фото: ГрачаницаОнлајн

Поповић најављује да ће се у нашој општини и ове године много градити:

Предвидели смо изградњу шест стамбених зграда у Лапљем Селу са 24 стана, као и изградњу обданишта у Угљару. Такође, предвидели смо путеве у самој Грачаници, као што је пут који поред Дома културе који треба да прође поред болнице”

Болница у Бадовцу, чију је изградњу започео још први градоначеклник Грачанице Бојан Стојановић, садашња локална власт планира да претвори у стамбене јединице, а да за потребе грађана сагради нову зграду болнице.

„Она ће бити мања и моћи ће да задовољи потребе наше општине, а то је површина од неких 3. 500 квдратних метара. То је начелна идеја, али сада имамо проблема на који начин ћемо обезбедити земљиште за њену градњу, јер је наш план да се болница изгради на месту постојеће болнице “Симонида”, рекао је Поповић.

Како се најављује из Општине Грачанице ове године се очекујем и отварање Спортске хале између Лапљег Села и Ливађа.

„Мислим да имамо могућност да тз запослимо људе који ће да раде у њој и да имамо новац за одржавање спортске хале”, наводи председник општине Грачаница.

Говорећи о новом урбанистичком плану који је недавно представљен, а у чијој су изради били уклључени професори и студенти архитектуре из Косовске Митровицие и Словеније, Поповић најављује реализацију још занимљивих пројеката. Они би требало да улепшају Грачаницу, служе мештанима, али и побољшају туристичку понуду.

У плану је изградња бициклистичке стазе која ће водити од манастира Грачаница до локалитета Улпијана, а вредност ове инвестиције износиће близу 20. 000 евра, потврђује Поповић.

Предлог урбанистичког плана ће, како најављује први човек Грачанице бит израђен до јуна, а његово представљање се очекујемо у септембру.

„Ја искрено верујем у професоре и студенте из Словеније и Митровице, као и у наш тим из Одељења за урбанизам“, нагласио је први човек Општине.

Грачаница ће добити и нову зграду Водовода, а наставиће се и са започетим радовима на реконстуркцији водовдоне и канализационе мреже у самом месту.

Говорећи о безбедности Поповић је нагласио да је, према полицијском извештају, број крађа и развојништава, у последњих неколико месецио износио укупно 100. Истиче да није задовољан таквом статистиком и да су му своје незадовољство пренели и грађани. У том циљу формиран је, каже,  ново Одбор за безбедност и очекује да се ситуација поправи.

Истиче да је његова мисија да од општине Грачаница направи сервис грађана.

„Желим да општина Грачаница буде канал комуникације између наших мештана са једне и институција на централном нивоу и међународних организација, са друге стране“, закључио је на крају интервјуа за портал ГрачаницаОнлајн председник Општине Грачаница Срђан Поповић.

И.М.