Срђан Поповић за ГрачаницаОнлајн: После свега, мислим да људи овде заслужују бољи и квалитетнији живот

Први човек Грачанице, Срђан Поповић најављује нове капиталне инвестиције, упркос томе што и ове године општински буџет није увећан. Изградња Основног суда у насељу Падалиште, као и нове и пространије болнице, близу 140 стамбених јединица, асфалтрање нових улица, завршетак пројекта водоводне и канализационе мреже, само су неке од инвестиција које предстоје. Председник Општине Грачаница верује да ће општински буџет за 2019. годину бити знатно увећан и креиран према потребама грађана. У интервју за портал Грачаница Онлајн Поповић је изразио жељу да опшина постане сервис свих грађана и да се обезбеди посао за што више младих.

 ГрачаницаОнлајн: На почетку, реците нам какво сте стање зтекли у општини када сте изабрани за градоначелника?

Срђан Поповић: Ово је континуитет рада општине, која је као што знате нова општина, формирана 2009. године. Проблема је било раније, а постојаће сигуно и у наредном периоду. Наравно сви се ми помало разликујемо и свако има своју динамику у раду. Дакле, само се о динамици ради, а проблеми су углавном исти. Инфраструктуру треба да подигнемо на виши ниво, као и квалитет живот наших мештана. Такође, започете пројекте и планове мог претходника, који се тичу побољшања квалитета живота, морамо да приведемо крају. Понављам, мој претходник није имао другачије проблеме него исте које и ја имам.

Општина Грачаница, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

ГрачаницаОнлајн: Ово сам вас питала јер смо обилазећи остале општине са српском већином, видели да у појединим има наслеђених дугова и неплаћених обавеза. Да ли и ви имате тај проблем?

Срђан Поповић: Што се тиче саме администрације, не толико. Постојале су неке обавезе које су по плану требало да буду плаћене раније, али ја то не гледам као наслеђене рачуне.

ГрачаницаОнлајн: Који су највећи проблеми у општини Грачаница и шта је оно што тешко можете да остварите, а желели бисте, како бисте иза себе оставили траг?

Срђан Поповић: Највећи проблем је незапосленост. Желео бих да се запосли што већи број младих људи. После свега што нам се издешавало, мислим да су људи овде заиста заслужили бољи и квалитетнији живот. Састајао сам се са омладинцима, са разним представницима омладинских удружења, разговарао сам са њима о њиховој будућносту у општини Грачаница, видео сам њихову заинтересованост да овде остану, да раде и граде, међутим, ситуација није баш добра. Али ми као општина морамо да им обезбедимо услове за то. Један од приоритета у мом раду биће, на који начин можемо да обезбедимо радна места. Једноставно, морамо да нађемо начина да те младе људе упослимо и да им дамо шансу да овде квалитетно живе.

Градиће се нова болница, она које је започета у Новом Бадовцу биће претворена у стамбене објекте.

ГрачаницаОнлајн: Претходни градоначелници Грачанице су изјављивали да општински буџет није сразмеран броју становника, што онемогућава нормалан рад општине, односно смањује број капиталнних инвестиција. Да ли се у Вашем мандату нешто променило у том смислу и да ли имате довољно средстава за планиране пројекте?

Срђан Поповић: Није се ништа променило и буџет је исти као и прошле године, тако да је наш буџет око 7 000 000 евра, за капиталне инвестиције имамо око 3, 5 милиона, 2.100 000 су владини грантови, а остало је за функционисање општине.

ГрачаницаОнлајн: Шта је конкретно предвиђено од капиталних инвестиција за ову годину?

Срђан Поповић: Предвидели смо изградњу шест стамбених зграда у Лапљем Селу са 24 стана, као и изградњу обданишта у Угљару. Такође, предвидели смо путеве у самој Грачаници, као што је пут који поред Дома културе треба да прође поред болнице, градићемо још неке путеве у осталим насељима у нашој општини, а делићемо и грађевински материјал, као и раније. Што се тиче раније зацртаних планова, наставићемо да радимо на изградњи обилазнице око Грачанице, коју покушавамо већ неколико година да урадимо, али нажалост, то је још увек на почетку. Имамо сада позитивне сигнале из Приштине, а застој је био између осталог, и због локалних и парламентарних избора које смо имали прошле године. Сада је обилазница поново на агенди. Наравно, планирамо да наставимо започету изградњу средњошколског центра. Имао сам састанак са људима из канцеларије Европске уније, они су интензивно почели да раде на томе, а изградња је стала у једном периоду јер је било проблема са подземном водом. Планирали смо и изградњу болнице, а ту имамо проблем са земљиштем. Тренутно смо дошли до одређеног решења, интензивно је укључен један број људи из здравства и надам се да ћемо и тај пројекат да урадимо.

ГрачаницаОнлајн: Какав је проблем са земљиштем за болницу?

Срђан Поповић: Проблем је са земљиштем на коме ћемо градити болницу. Болница која је започета у Бадовцу, превелика је. Потребно нам је много новца како бисмо је завршили, а ми га тренутно немамо. Започета болница у Бадовцу има, мислим око 9 700 квадрата, тако да осим за изградњу, општина неће имати ни средстава да то касније одржава. Због тога смо дошли на идеју да изградимо нову болницу, која ће да буде мања и која ће да задовољи потребе наше општине, а то је површина од неких 3 500 квдратних метара. То је начелна идеја, али сада имамо проблема на који начин ћемо обезбедити земљиште за њену градњу, јер је наш план да се болница изгради на месту постојеће болнице “Симонида”.

ГрачаницаОнлајн: А шта ће се догодити за започетом зградом у Бадовцу, у коју су уложена велика новчана средства?

Срђан Поповић: Још нисмо одлучили о томе, највероватније ће се то претворити у стамбени простор, али то је све начелно. Још увек је све у фази договора и преговора, јер се сада ту укључила и Агенција за приватизацију и имамо доста проблема што се тиче дефинисања власништва земљишта на којем смо мислили да градимо болницу. Видећемо да ли ће бити могућа експропријација или размена плацева унутар саме општине. Заборавио сам малопре да кажем да ове године очекујем и отварање Спортске хале између Лапљег Села и Ливађа. Ових дана сам имао интензивне састанке и мислим да имамо могућност да запослимо људе који ће да раде у њој и да имамо новац за одржавање. Као што знате, Европска комисија, односно Канцеларија ЕУ на Косову нам је урадила пројекат и направила зграду, ми ту зграду нисмо преузели технички, јер је било неких техничких недостатака, али што се тиче средстава за одржавање и за нова радна места, то нам није одобрено. Сада управо радимо на томе да цео процес затворимо и да спортска хала профункционише.

ГрачаницаОнлајн: Када сте преузели функцију градоначелника, да ли сте нешто мењали у свом кабинету, да ли је било нових запошљавања и именовања директора служби? Такође, желим да ми кажете како сте задовољни радом својих сарадника и да ли у општини све службе функционишу онако како би требало и како Ви мислите да би требало?

Срђан Поповић: Није било неких већих промена и у општини су и даље људи који имају искуства из претходног периода, односно који су били ту и у време мандата претходног градоначелника. Има неких ситних измена у начину рада, али ја сам као градоначелник задовољан радом својих сарадника. Постоје поједина одељења која би могла боље да раде, али сам задовољан јер је општина постала доста отворенија и сада  постоји редовнија комуникација са мештанима општине Грачаница. Ја сваке недеље примам мештане, а тако раде и директори одељења којима сам дао задатак да што више буду са мештанима, да што више ослушкују каква је ситуација на терену, јер се надам да ће у неком будућем периоду, а пре свега за 2019. годину, буџет да креирамо на основу потреба мештана. Дакле, проблеми наших грађана биће наше смернице у ком правцу ће се општина дефинисати, односно, у ком правцу ћемо усмеравати буџет.

Градоначелник Поповић у разговору са Анђелком Ћуп, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн
До сада је кроз мој кабинет прошло више од 400 мештана, решили смо 10 % молби 

ГрачаницаОнлајн: Видели смо да много грађана прође кроз ваш кабинет и да углавном људи нешто траже. С обзиром на то да буџет  није сразмеран броју становника општине Грачаница, можете ли и у коликом проценту да изађете у сусрет захтевима грађана.

Срђан Поповић: Мени је најбитније да су грађани задовољни. То је оно што ме испуњава, првенствено као човека. Ја се углавном са свим тим људима знам, да ли из продавнице, из кафића, или са улице и знам и њихове проблеме. До сада је кроз мој кабинет прошло више од 400 мештана, а укупно је пријављено да жели да се сретне са мном, око 850, до сада. На листи чекања је још 450 људи и углавном су проблеми запослење, нерешено стамбено питање, нажалост има и доста соцоијалних случајева, људи такође траже и материјал како би завршили започету изградњу кућа. Мене заиста радује јер још увек постоји позитивна енергија и људи желе да опстану и да остану овде и да овде граде будућност са својим породицама. До сада смо решили 10% случајева, дакле од 400 грађана који су били код мене, решили смо 40 случајева за ова три месеца, а по некој процени, коју смо направили у кабинету, надамо се да ћемо у наредна три месеца успети да решимо још око 70 до 80 случајева. Поновићу да је нама најбитније да остваримо контакт са грађанима, како бисмо на основу њихових проблема оценили смернице за даљи рад и да учинимо све да од општине Грачаница направимо сервис грађана, што је уствари и наша мисија. Такође, желимо да општина Грачаница буде канал комуникације између наших мештана са једне и институција на централном нивоу и међународних организација, са друге.

ГрачаницаОнлајн: Имате ли тренутно проблема у нормалном функционисању општине, с обзиром на то да су министри Срби у оставци, да је ситуација затегнута између Српске листе и албанских политичара после догађаја у Косовској Митровици? Има ли проблема са спровођењем пројеката које сте већу уговорили, има ли застоја у улагањима одређених министарстава, има ли застоја у спровођењу већ уговореног итд…?

Срђан Поповић: Све уговоре и меморандуме које је требало потписати, већ смо потписали пре него што се све ово издогађало. Сада је статус наших министара такав какав јесте, али могу да кажем да функционишемо на један примеран начин. Сама општина, односно запослени и руководство остварују и контакте и потражују донације у мери колико нам је заиста потребно, ни више, ни мање.

ГрачаницаОнлајн: Какав однос имају према вама, мислим према општини Грачаница, остали министри и службе у косовској Влади?

Срђан Поповић: Са неким министарствима нисмо ни контактирали јер за тим није било потребе, али за ова три месеца, ја сам изузетно задовољан сарадњом са свима са којима смо имали контакт. Што се тиче министара Срба, са свима имамо одличну комуникацију и њихово потпуно разумевање.

Општина Грачаница, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн
Коретни односи са представницима међународне заједнице 

ГрачаницаОнлајн: Видимо да са представницима међународне заједнице имате скоро свакодневне састанке. Јесу ли то нека стара познанства, када сте били на другим позицијама или је то нешто ново?

Срђан Поповић: Ја сам и на својим пређашњим функцијама имао добар однос са представницима међународне заједнице, који су прилично заинтересовани за Грачаницу. Имамо доста тога у плану и доста тога је договорено, што се тиче помоћи саме међународне заједнице, с тим што нисмо могли у жељеној мери да организујемо и посете амбасадора и разних међународних представника који су желели да обиђу Грачаницу због обиља посла које имамо на локалу, пре свега у раду на побољшању живота наших мештана. Али, у неком наредном периоду планирамо да то интензивирамо и да видимо која међународна организација или амбасада жели да помогне општини на конкретан начин. За сада се једина јавила Амбасада Словеније, која је једина показала интересовање да помогне пчеларима на територији општине Грачананица.

 У изградњи Основни суд, а градиће се и зграда Водовода 

ГрачаницаОнлајн: Станари Улице Томислава Секулића тврде да свакодневно кроз ову улицу пролазе шлепери који превозе земљу. Претпостављам да знате шта се гради?

Срђан Поповић: Гради се зграда Основног суда у насељу Падалишта. Ми смо у сталном контакту са мештанима и тачно је да камиони стално пролазе, али ми немамо другу трасу којом би они могли да иду. Оно што ми можемо да урадимо, јесте да тај пут санирамо када се заврши изградња зграде Основног суда.

ГрачаницаОнлајн: Дакле, Грачаница коначно добија Основни суд?

Срђан Поповић: Да, а у плану је да се изгради и зграда за издавање докумената и зграда водовода. То је планирано и веома је важно да то грађани знају, али још увек не знамо где ће тачно да буде.

ГрачаницаОнлајн: Недавно је представљен и план за урбанизацију Грачанице. Пратили смо презентацију тог плана у сали Скупштине општине и у Дому културе Грачаница. Приликом презентације плана, један од учесника су били и представници Туристичке организације Грачанице. Да ли је то неки заједнички пројекат?

Срђан Поповић: Ако сте видели чији све лого стоји у организацији презентације о урбанизацији Грачанице, запазили сте да је један од стубова општине и туризам. Ово питање је више намењено директору за урбанизам, али понављам, постоје четири стуба развоја општине, од којих је један туризам. Дакле, један од тих стубова је Туристичка организација која је била најприближнија да преко ње иде комплетан процес. То је у склопу самог урбанистичког плана.

ГрачаницаОнлајн: Дакле, урбанизација је пројекат Туристичке организације?

Срђан Поповић: Да, да. У склопу смог урбанистичког плана постоји и развој туризма. Урбанизацијом Грачанице су предвиђене и трасе које ће повезати одређене туристичке локалитете. Биће, на пример, изграђена бициклистичка стаза која ће проћи поред манастира, ићи ће до Улпијане и до још неких места која су важна за развој туризма у нашој општини.

ГрачаницаОнлајн: Колика је вредност тог пројекта?

Срђан Поповић: Нисам баш сигуран, мислим негде око 20 000 евра.

ГрачаницаОнлајн: Шта је тачно предвиђено планом урбанизације општине Грачанице?

Срђан Поповић: Ми сада чекамо предлог урбанистичког плана који ће бити израђен до јуна, а његово представљање очекујемо у септембру. Наши грађани, а и ви знате да смо ми јужно од Ибра добили шест села од којих би требало да направимо градове. Албанци су добили на управљање све веће градове и нажалост, у њима више нема Срба. Због тога је нама више него користан и најмањи помак ка урбанизацији било које средине. Ја искрено верујем у професоре и студенте из Словеније и Митровице, као и у наш тим из Одељења за урбанизам. Верујем да ће направити идеју која ће нам бити доступна и коју је могуће остварити у општини Грачаница, и када је у питању наш буџет и када је у питању потраживање донација. Као што сви мештани општине Грачаница очекују да виде како ће изгледати тај предлог плана урбанизације, тако чекамо и ми који радимо у општинској администрацији.

Улица у Грачаници, Фото: ГрачаницаОнлајн
Мештани и даље нису задовољни радом полиције

ГрачаницаОнлајн: У ранијем периоду је урађен део инфраструктуре у Грачаници, али доста је тога оштећено. Шта општинска админситрација и инспекција конкретно раде на обнављању и реконструкцији до сада изграђеног? Конкретно мислим на расвету између Грачанице и Лапљег Села и готово демолиран кеј поред реке који је направио први градоначелник. Такође, оштећене су клупе, жардињере. Шта конкретно ту може да уради општинска инспекција, могу ли се починиоци тога да буду кажњени?

Срђан Поповић: Ми имамо све податке, видимо и сами шта је све демолирано, али нажалост, када је у питању кажњавање, то је посао полиције. Оно што општина може да уради, јесте да у наредном периоду поправи све што је демолирано. Поменули сте расвету између Грачанице и Лапљег Села. Ми покушавамо да то санирамо и поправимо, али нажалост дефинисан буџет за то немамо. Међутим, ја се надам да ћемо из уштеда пронаћи средства да то завршимо. Иначе, то нам је на листи приоритета.

ГрачаницаОнлајн: Када сте већ споменули полицију, реците нам каква је сада сарадња између општине и полицијске станице у Грачаници, пошто је опште познато, знате и ви, а и и ми, као и наши грађани, да већ дужи временски период та сарадња није била на нивоу на коме је требало да буде?

 Срђан Поповић: Није проблем у томе каква је сарадња између општинске администрације и полиције, већ каква је сарадња змеђу полиције и мештана. Мештани и даље нису задовољни, евидентиран је веома велики број пљачки. Чини ми се да је у последња три месеца, број пљачки био око 100. Незадовољни мештани нам се стално жале и оно што ми можемо да урадимо, јесте да о свакој жалби обавестимо полицију, што и радимо. Од када сам ја на месту градоначелника, имали смо само један неформални састанак са командиром станице полиције, који је обећао да ће покренути одређене активности и да ће ствари кренути набоље. И ми чекамо да видимо шта ће полиција да одради по том питању. У међувремену смо формирали Одбор за безбедност, направићемо пресек ситуације на терену, евидентираћемо шта смо све одрадили и на који начин ћемо деловати у будућности.

ГрачаницаОнлајн: Постојао је, чини ми се, Одбор за безбедност и раније?

Срђан Поповић: Постојао је, али колико сам ја добио информације, није се састајао често и није функционисао баш како треба.

Земљорадничка задруга ускоро почиње са радом

 ГрачаницаОнлајн: Вратимо се на комуналне проблеме. Реците нам, да ли је планирано постављање корпи за смеће? То није баш скупо, чини ми се.

Срђан Поповић: Наравно, то је у плану. Ми смо у процесу формирања комуналног предузећа. То је започето у мандату пре мене, али смо сада то мало боље дефинисали и у склопу целокупног тог плана је и постављање корпи и контејнера. Изношење смећа зависи од компаније која то ради, од њене динамике у раду. Дешава се да због не баш честог изношења смећа, контејнери буду препуни. Због тога нам се грађани жале и онда чистимо села преко Одељења јавних служби, односно реагујемо на начин на који једино и можемо. Овај сегмент је доста битан за нас, мислим на формирање комуналног предузећа, јер из појединих места која су мало забаченија, имамо доста примедби мештана. У протеклом периоду смо успели да очистимо две мини депоније, а последњи захтев за чишћење је дошао из Новог Насеља, где су контејнери били препуњени. Оно што општина може, јесте да одреагује преко јавних служби и на то мештани увек могу да рачунају, а оно што ми не можемо да урадимо, прослеђујемо фирми “Пастрими”, регионалној комуналној компанији са којом имамо уговор и коју на неки начин приморамо да то одради како треба.

ГрачаницаОнлајн: Вертикалне трепереће сијалице које се налазе поред главне улице у Грачаници су такође оштећене. Ми смо их избројили, има их 81. Од тога су исправне само четири. Сећам се, а сећате се и Ви вероватно, да је у време постављања тих сијалица које нису биле нимало јефтине, из општине речено да су постављене у циљу безбедности учесника у саобраћају. Сада то не функционише. Шта ће се десити са тим сијалицама.

Срђан Поповић: Да будем искрен, још увек нисам стигао да о томе причам са директорима општинских служби у чијој је то надлежности, али ћу на првом следећем колегијуму то да проверим. Готово сам сигуран да постоји неки план, али и план у оквиру урбанизације Грачанице којим ће се то средити. Само да објасним, на сваком састанку колегијума у општини, сваки директор је добио задатак да у сфери своје одговорности направи детаљан извештај и то је урађено. Направили смо и извештај о 100 дана рада овог руководства општине на чијем сам челу. Директор сваког одељења је дужан да дефинише све проблеме у свом ресору и да предложи на који начин се они морају решавати. Сигуран сам да је проблем тих светиљки ушао у неки пакет за решавање, али ја се за ова три месеца, од како сам дошао на место председника општине, нисам детаљно упознао са том проблематиком. Сигурно је да ће се те сијалице, или поправити, или заменити неким другим.

ГрачаницаОнлајн: Реците нам сада да ли сте упознати докле се стигло са формирањем Земљорадничке задруге која је веома важна за пољопривреднике нашег краја и докле се стигло са фабриком у Батусу коју су обећали ваши претходници?

Срђан Поповић: Што се тиче Земљорадничке задруге, тај пројекат смо успели да затворимо, односно, она ће ускоро да почне да ради у пуном капацитету. Тренутно решавамо неке административне ствари. Ту је већ постојала хијерархија, постоје људи који су већ плаћали одређене чланарине и који су у овај посао укључени од самог оснивања. Имали смо неколико састанака са Канцеларијом Европске уније која је финансирала оснивање Земљорадничке задруге, а тренутно очекујемо два силоса која треба да стигну. У веома кратком периоду ћемо организовати састанак са пољопривредницима који су чланови Земљорадничке задруге, како бисмо се договорили о даљем раду.

Срђан Поповић, председник Општине Грачаница, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн
До краја априла подвлачимо црту и знаћемо шта ће бити са најављеним фабрикама у Батусу и Лапљем Селу

ГрачаницаОнлајн: Ваши претходници су обећали изградњу две фабрике, једну у Батусу, једну у Лапљем Селу. Да ли грађани могу да очекују отварање тих фабрика и нова радна места?

Срђан Поповић: Што се тиче те две фабрике, то је прича стара две године. Ја сам до сада имао неколико састанака са директором за економски развој који ради на тим пројектима. Договорили смо се да се до краја априла подвуче црта, да тако кажем, и да се уради детаљан озвештај о томе шта је до сада урађено, може ли то уопште да профункционише, који су проблеми и шта су потребе. После краја априла ћемо да видимо у ком правцу ће се то развијати.

ГрачаницаОнлајн: Такође, пратили смо у ранијем периоду потписивање уговора претходног градоначелника за комплетну замену водоводне мреже у општини Грачаница. Да ли ће се то наставити?

Срђан Поповић: Да, то ће се наставити. Скоро сам имао састанак баш о томе са кредиторима и добио сам гаранције да ће ускоро да почне реконструкција водоводне мреже. Ја се надам да до почетка радова неће да прође ни месец дана, али хајде да сачекамо. Поменућу само да су наши партнери заиста схватили проблем општине Грачаница. Ја сам пре неколико дана био у Берлину на конференцији, где се разговарало о водоводу и канализацији и тамо сам напоменуо да је општина Грачаница настала на територији три раније постојеће општине, да обухвата 18 села и да се веики број грађана прикључивао на водовод и канализацију без дозволе, “на дивље”, како се то жаргонски каже. То је највећим делом довело до тога да капацитет постојећих цеви не може да издржи толико оптерећење, па зато често долази до њиховог пуцања. Овај пројекат је неопходан за наше грађане и реконструкцијом водоводне и канализационе мреже ћемо да решимо огроман проблем. До сада смо трошили огроман новац из буџета на одржавање и поправку тих цеви и система и завршетак овог пројекта ће обезбедити и мештанима и нама велики бенефит.

Фото: ГрачаницаОнлајн
Субвенције за културу омладину и спорт, медији под знаком питања

 ГрачаницаОнлајн: Моје следеће питање се односи на субвенције невладиним организцијама. Прошле године је Скупштина општине Грачаница донела одлука о финансирању, односно о додели субвенација свим невладиним организацијама, без обзира на врсту делатности, наравно ако испуњавају остале критеријуме и ако је пројекат, да кажем добар и користан за грађане. Због чега је то ове године промењено и због чега је конкурс био само за организације које се баве, културом, омладином и спортом? Посматрано са стране и са нашег аспекта, то личи на конкурс који је намењен само појединим организацијама. Такође, конкурс није све време био видљив на званичној веб страници општине.

Срђан Поповић: Конкурс још увек није завршен, односно нису изабрани добитници субвенција. Хајде да сачекамо да видимо које ће организације бити субвенционисане. Ја мислим да ће велики број организација бити подржано кроз овај конкурс, а желим да вам кажем да је још прошле године дефинисано да ће субвенције да буду намењене за организације које се баве културом, омладином и спортом. Све око овог питања радимо транспарентно. Оно што сам до сада видео и што сам као задатак задао и општинском одељењу и људима који раде на томе, јесте да то мора да буде одрађено у складу са прописима. Лично не видим да је било која организација дискриминисана у овом процесу. После процене комисије следи процес жалбе, па ћемо да видимо како ће процес да се заврши. Можда су појединци приметили да то није баш најпрофесионалније урађено, али ту смо да се усавршавамо. Можда ћемо следеће године да добијене критике укључимо у сам систем расписивања конкурса и одлучивања о добитницима, па ће то да буде на обострано задовољство.

ГрачаницаОнлајн: На територији општине Грачаница функционише мали број медија, чини ми се пет, од којих се један број запослених из само једног медија финансира из буџета Републике Србије. Остали су у релативно лошој финансијској ситуацији и финансирају се преко пројеката. Имате ли у плану да можда помогнете и локалним медијима?

Срђан Поповић: Не знам заиста, али видећемо. Све мора да буде у складу са законом и зависи од наших могућности. Уколико буде простора, зашто да не.

ГрачаницаОнлајн: Да ли то зависи од висине буџета и његове пројекције?

Срђан Поповић: Зависи од буџета и зависи како то можемо да ускладимо са активностима општине, односно да ли се то уклапа у одређене законске процедуре. Већина медија су овде регистровани као невладине организације, тако да можемо и о томе да разговарамо и да видимо које су могућности општине. Иначе, ми смо сада расписали овакав конкурс, али ја мислим да се и медији донекле уклапају у критеријуме, јер ако прате културне догађаје, донекле се баве културом. Дакле, могли су и медији да аплицирају са пројектом који је везан за културу или спорт.

Центар Грачанице, Фото: ГрачаницаОнлајн
Усвојена забрана о претварању пољопривредног земљишта у грађевинско

ГрачаницаОнлајн: Да пређемо сада на један од највећих проблема у скоро свим општинама са српском већином, а то је претварање пољопривредног у грађевинско земљиште. На улазу у Грачаницу, из правца Приштине, с леве стране, комплетно земљиште у том потезу је купио садашњи потпредседик Владе Косова, Беџет Пацоли. Једном је његов захтев за претварање пољопривредног земљишта у грађевинско, за неколико парцела, одбијен од општинских власти. Да ли се може догодити да се то питање поново покрене и да ту пренамену Пацоли сада “погура” политички и мимо општине Грачаница? У склопу овог питања је и да ли Општина Грачаница може самостално да одлучује о преименовању или то зависи и од Министарства пољопривреде, Министратсва инфраструктуре и сл.?

ГрачаницаОнлајн: Скупштина ће већ за два дана да донесе одлуку о забрани претварања пољопривредног у грађевинско земљиште.

Срђан Поповић: Слично су говорили и ваши претходници, али се онда нешто догоди и најплоднија и најквалитетнија земља се претворила у градилиште, а да не помњем евентуалну промену етничке структуре општине.

ГрачаницаОнлајн: Од постојања до сада, оваква одлука није постојала у нашој општини. Ја сам тражио од директора надлежног одељења и од службеника да се уради процена шта се по тпом питању урадило од 2009. Године до мог избора за председника општине. Од како сам на челу општине, од 15. децембра, ми већ 18 захтева који су нам поднесени, нисмо одобрили. Сада све зависи од одлуке СО. Када се одлука донесе, то не може нико да побије, на било који начин. Једино, када буде завршен урбанистички план који предвиђа и бизнис зоне, можда буде неких изузетака, али у складу са законом и одлуком СО. Добар пример нам је Општина Ранилуг, која је то на време урадила.


Скупштина општине Грачаница је на свом заседању, одржаном 19. априла, усвојила предлог градоначелника Срђана Поповића и донела одлуку о забрани претварања пољопривредног у грађевинско земљиште.

“Циљ је да се заштити пољопривредно земљиште и да се забрани његово даље претварање у грађевинско. На овај начин имаћемо баријеру, односно скупштинску одлуку, којом се по аутоматизму одбијају захтеви који се односе на изгрдњу ван зоне, која је иначе одређена Развојним планом из 2014. године“, рекао је, образлажући одлуку, Дејан Јовановић, директор Одељења за урбанизам.


Фото: ГрачаницаОнлајн
Радимо на ревизији додељених станова и кућа

ГрачаницаОнлајн: Обојица градоначелника из Српске листе, који су били пре вас, обећавали су ревизију доделе станова и кућа на територији општине Грачаница. Осим што је нису урадили, за време њиховог мандата су такође дељени станови и куће. Да ли ћете можда то Ви да урадите или ћете наставити стару праксу, обећате и тако остане?

Срђан Поповић: Ми смо већ имали пар састанака везаних за ревизију доделе станова и кућа. Тренутно постоји више начина како да се та ревизија уради. Не бих улазио у детаље, јер још увек то нисмо у потпуности дефинисали, али вам тврдим да на томе интензивно радимо. Наш правни тим прави законски оквир у оквиру којег ћемо тој проблематици да приступимо. Знамо да су неки станови за повратнике, расељена лица и социјалне случајеве, празни и да у њима нико не живи, чак и не живе овде, да се неки изнајмљују, што не би смело да се деси, јер тако пише у уговору. Прво смо имали идеју да ревизију урадимо само за станове који су празни, али смо онда одлучили да би требало да се уради ревизија за све станове додељене од постојања општине, јер како кажу правници, на суду би нас питали зашто смо том проблему приступили делимично. Ово није баш мали посао, али ми желимо да што спремнији уђемо у тај процес. Дакле, имамо интензивне састанке на којима разговарамо о тој теми и то ћемо да урадимо.

ГрачаницаОнлајн: Можемо ли у овој години да очекујемо барем почетак процеса ревизије доделе стнова?

Срђан Поповић: Моја идеја је била да се то покрене пре месец дана, међутим, с обзиром на то  да то захтева велики правни посо и да све то треба да буде добро испланирано, схватио сам да нам је потребно мало више времена да се припреми наша правна канцеларија и људи који ће заступати општину у свему томе.

Споменик Милошу Обилићу, Фото: ГрачаницаОнлајн
Дуплих примања, осим оних које примају доктори, у здравству и образовању више нема

 ГрачаницаОнлајн: Рекли сте да је незапосленост највећи проблем и један од главних разлога што људи одлазе. Шта радите по том питању и има ли начина да се отворе нова радна места у општини Грачаница? Друго питање је, док велики део људи у Грачаници и околним селима нема посао, нити било каква примања, један део има дупла примања.

Срђан Поповић: Дуплих примања, као што је било пре у здравству и образовању, више нема. То смо све средили, осим примања које имају доктори. Наиме, морате имати неколико специјалиста, како бисте имали оправдање за остале упослене људе. То нам налаже Закон о секундарном здравству и ту нисмо могли да укинемо две плате. Такође имамо проблем код одређених људи који су на функцијама, јер се косовски и закон Републике Србије не препознају. Значи, ако радите на неком месту по српском систему, имате могућност да замрзнете то радно место јер сте именовани на функцију. Радно место вас чека када останете без функције. По косовском закону не можете да замрзнете функцију, већ можете да дате отказ. Али, да вам кажем, ако неко води општину или неку другу институцију и жели да формира свој тим људи са којима ће успешно да сарађује, мора да пређе преко тога и да има људе који евентуално имају још једно примање у другом систему.

ГрачаницаОнлајн: Раније смо имали и дуплирање функција на врло високим позицијама, као на пример један човек је био заменик градоначелника по косовском систему и председник Привременог органа у српском. То се дешавало у неколко мандата,па Вас питам, имамо ли то и сада?

Срђан Поповић: Не, тога више нема.

ГрачаницаОнлајн: До нас су дошле информције да у свом кабинету имате запослене који имају још по једно радно место. Је л то истина или нам је информација погрешна?

Срђан Поповић: Ако се ради о политичкој функцији, одговор је да.

ГрачаницаОнлајн: Објасните, шта је тачно политичка функција?

Срђан Поповић: Дупло запослење је када имате имате запосленог на основу конкурса на два места. Политичка функција је када имате нечију одлуку, односно када са неког радног места повучете одређеног радника, који може да испуњава одређене задатке и са којим можете и желите да сарађујете.

ГрачаницаОнлајн: Имате ли такве случајеве у општини и мора ли то тако?

Срђан Поповић: Имамо таквих случајева. Ако ви сарађујете са неким пет или шест година и ако у некога имате поверење, онда га именујете за свог сарадника. Дакле, када дођете на одговорно место, одаберете свој тим људи, са којим ћете нормално да функционишете. Ви таквој особи не дајете неки бенефит за касније, већ је то за време трајања вашег мандата. Именована особа не остаје ту после завршетка вашег мандата, што је и логично. Дакле, ви правите свој тим онако како мислите да ћете најбоље да функционишете. Наши људи знају понекад да то карикирају, јер им је у лошем сећању остала прича са ваучерима. Узећу за пример ако желите да правите неку комисију и желите да у њој буду стручни људи. Ако је тај стручњак већ запослен, да ли то значи да не може да буде ангажован у тој комисији? Наравно да то не би било у реду.

ГрачаницаОнлајн: Моје питање се односило на запослене у општини и у Вашем кабинету.

Срђан Поповић: Што се тиче организовања тима, сам градоначелник бира људе у њему. На пример, не можете да запослите некога као возача и да му дате плату, ако је тај неко лош возач. Наравно, то је само један баналан пример.

ГрачаницаОнлајн: Питаћу вас и за коришћење службених аутомобила у приватне сврхе. Грађани су нам рекли да појединци иду службеним аутомобилима и код фризера, у куповини итд.

Срђан Поповић: Имамо ми правила да сва службена возила треба да буду на паркингу после радног времена, али постоје одређена општинска одељења којима је возило потребно 24 сата, као што је Одељење за јавне службе, као што су инспекције и постоје одређени људи којима су возила потребна. Ти људи морају да оду на места на која их шаљемо и од куће. Унутар општине постоји одређена комисија која обилази породице, те комисије обично раде и после радног времена. На почетку је било мало проблема, али смо то сада дефинисали и то сада функционише како треба.

Фото ГрачаницеОнлајн: Полицијска станица у Грачаници
Фото ГрачаницеОнлајн: Полицијска станица у Грачаници
 Безбедносна ситуација у Грачаници добра  

ГрачаницаОнлајн: После најновијих догађаја у Митровици, од 26. марта, каква је безбедносна ситуација у општини Грачаница?

Срђан Поповић: Све оно што се дешавало у Митровици, било је непотребно и није требало да се деси. Ја сам више пута напоменуо да је било срамно што су приштинске институције онако реаговале. Ту мислим на привођење Марка Ђурића, које је било крајње нецивилизовано, као и на пребијање наших легитимно изабраних представника, који су и посланици, наравно и на напад на новинаре. Што се тиче Општине Грачаница, неколико дана је ситуација била мало конфузна, међутим полако се смирује и људи се враћају свакодневним обавезама. Мислим да је безбедносна ситуација у општини Грачаница добра и да немамо неких већих проблема. Такође мислим да је то што се дешавало крајем марта у Митровици више је било на штету политичких лидера који су одобрили ту акцију и да ће они у наредном периоду сносити веће последице, него ми који смо представници српске заједнице. Поручио бих својим суграђанима да немају разлога за бригу када је безбедност у питању.

ГрачаницаОнлајн: На крају, да ли је Српска листа коначно јединствена, с обзиром на нека дешавања од раније?

Срђан Поповић: Српска листа јесте јединствена, то јединство се и даље гради и како време одмиче, Српска листа је све јединственија.

ГрачаницаОнљн: Хвала што сте говорили за портал ГрачаницаОнлајн.

Анђелка Ћуп