Хрватска премијера филма Косово: Моменат у цивилизацији протекла под обезбеђењем полиције

Филм „Косово: Моменат у цивилизацији“ мета је суровог говора мржње и шовинистичких напада од стране медија у Хрватској, а све поводом хрватске премијере овог документарног остварења, прошле недеље, саопштио је редитељ Борис Малагурски.

„Сматрам да је уништавање хришћанске културе и цивилизацијске баштине од стране албанских екстремиста на Косову и Метохији тема од виталног интереса за све људе, без обзира на етничку припадност, те сам са задовољством прихватио позив Српског привредног друштва „Привредник“ да представим филм у њиховим просторијама у Загребу. Међутим, хрватски медији су стали на страну екстремиста”, ијавио је Малагурски.

Премијера у Хрватској је ипак одржана, Фото: Б. Малагурски

Редитељ каже да су се хрватски медији користили лажима, како би оправдали своје нападе, али и притисцима и претњама, усмереним против њега, његовог рада и против организатора пројекције, због чега је премијера добила полицијско обезбеђење.

„Од свих медија који су нам претили, предњачио је хрватски „Фактограф“, портал који, по сопственом сајту, добија финансијска средства од „National Endowment for Democracy“ (сателит ЦИА-е) и америчког Стејт Департмента“, открива Малагурски и наводи:

“Јасно је коме истина не одговара. Међутим, иако су данима тровали људе мржњом и водили хајку против наше праведне борбе за интересе човечанства, хрватски медији нису успели да обесхрабре заинтересоване да дођу на премијеру. На наше задовољство, посећеност је била огромна”, закључује редитељ на крају.

Филм Бориса Малагурског, који говори о очувању културне и историјске баштине Срба на Косову и Метохији до сада је приказан у САД, Канади, Аустралији, Француској, Русији, Аустрији, Шведској, Швајцарској, Чешкој, Словенији, Србији, Републици Српској, Црној Гори.

„Наставићемо да се боримо за правду!“, поручио је на крају чувени редитељ.

И.М.