Штрпце, домаћин овогодишњег „Биберчета“

Позоришни фестивал за децу „Биберче“, пети по реду, ове године ће се одржати од 17. – 20. маја у Штрпцу, најавио је извршни директор фестивала и редитељ Театра „Гето“ из Грачанице, Зоран Б. Ристић. Организатор најављује гостовања најбољих дечјих позоришних трупа из читаве Србије као и представе које овдашња публика још није имала прилику да види. 

Овогодишњи фестивалски плакат

Центар дечијег позоришног света, ове године се из Грачанице сели за Штрпце, где ће се у три фестивалска дана окупити најбоље домаће позоришне трупе и представити своја најгледанија остварења за децу.

Фестивал „Бибечре“ одржава се у Штрпцу из више разлога, а превагнуло је то, што је организатор желео да се изађе из Грачанице у којој су, како каже, сконцентрисана, углавном сва културна дешавања.

„У Грачаници наилазимо на тежу сарадњу са појединим институцијама. Овде треба повезати гомилу некаквих људи који ће на крају рећи:

– Да, хајдемо да подржимо тај фетивал!“ – објашњава за наш портал извршни директор Фестивала „Биберче“ Зоран Б. Ристић.

Ристић додаје да је жеља свих чланова Театра „Гето“ да „Биберче“, као једини дечји позоришни фестивал на Косову, остане у Грачаници и да, како истиче, постане традиционални, да га грачаничани сваке године „носе“ и негују.

– Ја бих био пресрећан када би неко из локалне самоуправе рекао:

– То је оно што нама треба! Дајте да направимо нешто овакво за нашу децу! Да стану иза овог фестивала, да то подрже и морално и финанскијски или како год желите – навео је Ристић

Овогодишње „Биберче“, чији је генерални покровитељ Швајцарска амбасада у Приштини, нуди богат репертоар и гостовање позоришта из читаве Србије.

– Имамо најаву многих позоршних институцаија, кућа и трупа који су се радо одазвали да ће доћи и гостовати са својим представама – каже Ристић.

Зоран Б. Ристић, редитељ и оснивач Театра „Гето“, Фото: ГрачаницаОнлајн

Иако су са Народним позориштем „Тоша Јовановић“ из Зрењанина и Народним позориштем „Бранислав Нушић“ из Шида још увек у преговорима, долазак на овогодишње „Биберче“ су потврдили Дечје позоришта из Руме, краљевачко Народно позориште, Народно позориште „Бора Станковић“ из Врања, Аматерско позориште из Пријепоља, „Креативни погон“ из Новог Сада и још неколико неформалних трупа и група које се баве позоришним стваралаштвом за децу.

– Устаљена сарадња са неформалном дружином „Креативни погон“ из Новог Сада, која постоји дуги низ година и бави се уличним театром, перформансима и уличним циркусом биће настављена и ове године – тврди главни организатор Фестивала, Зоран Б. Ристић.

Дечји позоришни Фестивал ће малишанима Штрпца и околине, али и свим гостима понудити низ пратећих активности. Организатор најављује чак три радионице:

– Планирамо радионицу за израду лутака, коју ће водити Цветин Аничић, дипломирани луткар и редитељ који је уједно и управник Народног позоришта из Шида. Глумачку радионицу ће водити Дуња Николић, која ће на фестивалу такође гостовати са Нушићевом представом „Ујеж“, а надам се и да ће чланови „Креативног погона“ из Новог Сада поновити радионицу циркуских вештина са децом из Штрпца – рекао је Ристић.

Осим представе „Ујеж“ која долази из Косовске Митровице, на „Биберчету“ ове године неће учествовати ни једно друго позориште са простора Косова и Метохије.

-Позоришта из Шилова и Ранилуга немају спремне представе и мени је јако жао што их нећемо видети у Штрпцу, рекао је Ристић.

Ораганизатор додаје  да не сумња у традиционално гостопримство житеља Сиринићке жупе и да ће се Штрпце, као и први пут, поново доказати као одличан домаћин бројним позориштима и позоришним трупама из читаве Србије.

Иван Миљковић