Израда нацрта Статута ЗСО уз помоћ експертског тима

Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина састао се данас са градоначелницима општина са севера и деканом Правног факултета универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Састанак је одржан у складу са делокругом и мандатом Управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина, којим је предвиђено да постојеће административне структуре у четири општине на северу пружају подршку Управљачком тиму, наводи се у саопштењу Управљачког тима за успостављање ЗСО. 

На састанку је договорено да те општине, као и Правни факултет, ангажују своје правне стручњаке како би пружили експертску помоћ при изради нацрта Статута Заједнице српских општина, а договорена је и материјално-техничка подршка општина Управљачком тиму, у смислу обезбеђивања просторија, канцеларијске опреме и других средстава за рад. Управљачки тим је данас одржао и први састанак са правним стручњацима за област локалне самоуправе које су делегирале четири општине са севера и Правни факултет у Косовској Митровици.

На  састанку је било речи о начину рада, организацији и другим стручним питањима у вези са израдом нацрта Статута Заједнице српских општина. Управљачки тим ће свој рад заснивати искључиво на договорима постигнутим током бриселског дијалога Београда и Приштине, уз уважавање Европске повеље о локалној самоуправи и других демократских европских принципа и вредности у овој области.

У складу са дефинисаним делокругом и мандатом рада, Управљачки тим ће се у даљем раду консултовати  и са представницима ОЕБС-а, као и надлежном инстанцом институција у Приштини, закључује се на крају саопштења које потписује координатор Управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина  Винка Радосављевић.