Српска координација: Казнити одговорне за злочин у Добробољачкој улици у Сарајеву

Српска координација најоштрије осуђује ратне злочине почињене у мучком нападу и хладнокрвном масакру над недужним припадницима ЈНA, који се догодио 3. маја 1992 године. Војници су се према договору Команде ЈНА, Председника тадашње БИХ Алије Изетбеговића, тзв. Армије БиХ и команде УНПРОФОР-а, мирно повлачили из Сарајева, наводи се у саопштењу у коме се захтева одговорност за починиоце злочина у Добровољачкој улици.

Саопштење преносимо у целости:

Поводом 26. годишњице напада парамилитарних муслиманских јединица на колону војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, 3. маја 1992. године, у којем је убијено 42 војника ЈНА, 73 рањено а 215 заробљено или отето, Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије (Српска координација), издаје:

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Српска координација најоштрије осуђује ратне злочине почињене у мучком нападу и хладнокрвном масакру над недужним припадницима ЈНA, који су се према договору Команде ЈНА, Председника тадашње БИХ Алије Изетбеговића, тзв. Армије БиХ и команде УНПРОФОР-а, мирно повлачили из Сарајева.

Најенергичније захтевамо од надлежних органа Босне и Херцеговине, као и других надлежних правосудних органа, да се напокон казне одговорни за ратне злочине почињене у Добровољачкој улици у Сарајеву, међу којима су: Ејуп Ганић, Харис Силајџић, Хасан Ефендић, Сефер Халиловић, Јован Дивјак и многи други.

Непромењен однос према злочинима над Србима, који обележава њихово непризнавање па чак и слављење, поред тога што је нецивилизацијско, неће допринети суочавању са прошлошћу, а тиме ни миру у Босни и Херцеговини.

У Београду, 3. маја 2018. године

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ КООРДИНАЦИЈЕ

др Душко Челић