CSD: Jačanje demokratije na Kosovu kroz omladinske inicijative za izgradnju mira

“Jačanje deokratije na Kosovu kroz omladinske inicijative za izgradnju mira”, naziv je projekta koji je sprovodila NVO “Komunikacija za razvoj društva” (CSD). Projekat je završen zajedničkom večerom tridesetoro mladih ljudi iz srpske, albanske i romske zajednice, na kojoj su predstavili zanimljive detalje iz tradicije i kulture svoga naroda.

U okviru projekta mladi su pohađali trening o upotrebi društvenih mreža u izgradnji mira i povezivanju različitih zajednica na Kosovu, sa posebni osvrtom na kulturno nasleđe. Mladi Srbi, Romi i Albanci, posećivali su i kulturno- istorijske spomenike širom Kosova, upoznavajući jedni druge sa običajima, istorijom i jezikom svoje zajednice.

“Naš cilj je bio da se mladi iz različitih zajednica druže kroz ovaj projekat i da upoznaju jedni druge, kako bi shvatili da je različitost na Kosovu pravo bogatstvo”, rekao je, pozdravljajući učesnike, direktor CSD, Ivan Nikolić.

Simboličnu nagradu za promociju multietničnosti i multikuturalizma, na osnovu najvećeg broja pregleda na društvenim mrežama, dobila je grupa mladih Srba. Mladi su, u okviru projekta, uz pomoć stručnog konsultanta, uradili i kratki dokumentarni film o samom projektu, odnosno o svom viđenju multietničnosti na Kosovu.

A.Ć.