Kancelarija za KiM: Dve grupe kosovskih karatista vraćene sa prelaza Merdare jer su nosili simbole lažne kosovske države

Uprkos našoj želji da budemo dobri domaćini svim sportistima na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, sportisti sa KiM neće biti deo ovog takmičenja, jer im je sport i ovoga puta bio u drugom planu, naglašava se i saopštenju Kancelarije za KiM. Kako se precizicra lica koja su pokušala da u dve grupe i u dva različita termina uđu na teritoriju Centralne Srbije, mimo sporazuma, vraćena su i sinoć i jutros sa administrativnog prelaza.

„I pored precizne najave organizatora o isključivo statusno neutralnom načinu učešća i predstavljanja sportista sa KiM, manji deo delegacije sa KiM sinoć oko 23 sati se pojavio na administrativnom prelazu Merdare sa obeležjima lažne države „Kosovo“, sa nesumljivom namerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju. Nakon toga, jutros je još jednom, veći deo delegacije iz naše južne pokrajine pokušao da unese obeležja i opremu sa simbolima samoproglašenog „Kosova“, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Obe delegacije su vraćene i time je pokušaj predstavnika Prištine da karate borilište pretvore u političku arenu sprečen doslednom primenom Sporazuma o zvaničnim posetama.

U Saopštenju Kancelaije za KIM se ističe da javnost treba da zna i da prištinska strana nije na vreme i na način predviđen Sporazumom o zvaničnim posetama podnela zahtev za dolazak i učešće delegacije. To je učinila sa kašnjenjem od 3 dana, umesto najkasnije u petak do 17 sati, najava dolaska delegacije dostavljena je tek u ponedeljak u popodnevnim satima, tačnije u 16:17 časova.

„Važno je istaći“, dalje se dodaje,  „da se predstavnici karatista sa Kosova i Metohije juče nisu pojavili na ranije zakazanom sastanku sa predsednikom Evropske karate federacije, na kom je trebalo da se dogovore i pojasne detalji o načinu učešća i predstavljanja sportista iz naše južne pokrajine na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, što dovoljno govori da im je sport u drugom planu i ovoga puta.

Napominjemo da su isključivo u cilju zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i građana, delegacije sa KiM vraćene sa administrativnog prelaza. Nadležni organi su u pripravnosti za slučaj eventualnih novih provokacija“, zaključuje se na kraju saopštenja.