Кујтим Гаши: Забрана каратистима да путују за Нови Сад је фларгрантно кршење људских права

Косовски министар за културу, омладину и спорт Кујтим Гаши оцењује да је забрана косовској карате репрезентације да учествује на Европском првенству у Новом Саду, која је уследила од стране српских власти на прелазу Мердаре, када је репрезентацији косовских карате бораца забрањен улазак у Србију, представља акт који штети спорту уопште,  и брутална је интервенција политике, од стране српске државе.

Гаши је позвао све европске спортске и светске карате организације, као и остале спортске институције да предузму оштре акције против Србије, због, како је нагласио, блокаде косовских спортиста да учествују на јавним такмичењима и турнирима.

“Ако Србија није спремна и способна да организује такмичења и спортске догађаје у којима ће учествовати и спортисти са Косова, онда право на организовање ових догађаја не би уопште требало давати Србији, оценио је косовски министар за културу, омладину и спорт”.

Гаши се заложио да због забране косовским спортистима да учествују на такмичењу у Новом Саду, против Србије буду покренуте  дисциплинксе мере од стране светских и европских спортских организација.

„Спорт јесте и треба остати одвојен од политике”, заљкучио је Гаши и поступак српских власти назвао фларгрантним кршњем људских права.