fbpx

Popović i Delavi: Neophodno veće angažovanje i pomoć sa centralnog nivoa vlasti

Predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, ugostio je danas Ambasadora SAD  Grega Delavija, koga je upoznao sa problemima ove lokalne samouprave s posebnim akcentom na problem nezaposleniosti mladih.

Popović je Delavija upoznao sa merama koje su preduzete od strane rukovodstva opštine na razvoju Urbanističkog plana opštine.

„Ovaj plan je od velike važnosti, jer su predsednik Opštine i njegov tim posvećeni stvaranju funkcionalnog urbanog područja koje zadovoljava potrebe za adekvatan razvoj omladine u 21. Veku”, naglašeno je u razgovorima sa Ambasadorom Delavijem.

U cilju povećanja funkcionalnosti opštine, gradonačelnik i njegov tim su, u bliskoj saradnji sa Skupštinom opštine, usvojili odluku da se ukine dalje pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, istakao je Popović. On je podsetio da to pitanje predstavlja jedno od glavnih faktora promene etničke strukture opštine.  Popović je naglasio da su to pozitivni napori ka osnaživanju transparentnosti, sa ciljem da se ojača razvoj poljoprivrede i stabilizuje zajednica, ali i da doprinose opštem razvoju  zajednice.

U ragovoru sa američkim ambasadorom, Popović je istakao da je jedan od glavnih problema u opštini nezaposlenost među zajednicama, naročito kod mladih. S tim u vezi, gradonačelnik je zatražio od ambasadora Delavija pomoć od strane USAID-a i Amabasade SAD.

Foto: Info služba opštine Gračanica

Ambasador Delavi pohvalio je gradonačelnika Popovića za uložene napore, naglašavajući da glavni cilj i dalje predstavlja poboljšanje ekonomskih uslova u opštini.

Popović je podsetio da Gračanica ima dobar geografski položaj kao i to da je funkcionalna opština sa privlačnim uslovima za potencijalne investitore.

„Neophodno je da kompanije investiraju u opštinu Gračanica, alio i da Vlada Kosova pruži ovoj poduhvatu”, precizirao je predsednik opštine Gračancia Srđan Popopivić.

Tokom sastanka Popović je istakao i problem nedovršene bolnice u Gračanici. Rešenje ovog problema bi moglo da leži u izgradnji manjeg objekta.

„ Zbog toga, vlasništvo nad tim zemljištem kojem još uvek raspolaže Agencija za privatizaciju, i dalje predstavlja problem.“, naglasio je Srđan Popović.

Gradonačelnik Popović je naveo da je otvaranje novih radnih mesta glavni element ka stabilizaciji zajednice i ka harmonizaciji odnosa među zajednicama koje žive u Opštini Gračanica.

Na kraju je Popović zahtevao od  Ambasadora Delavija da pojača pritisak i iskoristi svoj uticaj na centralne insitucije, kako bi pružale pomoći opštini Gračanica imajući u vidu neskladne infrastrukturne uslove u kojoj se opština nalazi. Popović je od Ambasadora Delavija zahtevao i na veću podršku njegove zemlje.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i ambasador SAD-a Greg Delavi posetili su potom ugostiteljski objekat „ Fratelo“ koji je u svom radu delom podržao i USAID.

 

%d bloggers like this: