fbpx

UNS postavio spomen – ploču otetim novinarima sedmi put. Nepronalaženje odgovornih ismevanje pravde!

Постављање спомен - плоче; Фото, В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Spomen – ploča kidnapovanim novinarima Radio Prištine Đuru Slavuju i Ranku Pereniću podignuta je danas, sedmi put nakon rušenja, nedaleko od sela Zočište kod Orahovca. Na mestu gde su dvojica kolega poslednji put viđena, postavljeno je spomen obeležje na kome piše „Ovde su nestale naše  kolege novinari Đuro Slavij i Ranko Perenić, tražimo ih!“. Pored novinra srpkih redakcija sa Kosova i Metohije i kolege iz uže Srbije, predstavnika UNS-a i šefa misije OEBS-a na Kosovou Jan Bratua, skupu su pristutvovali brat otetog Đura, Pero Slavuj i Snežana Perenić, supriga nestalog Ranka.   

Predsednik UNS-a na Kosovu i Metohiji Budimir Ničić je kraj novopostavljene  spomen – ploče podsedio da je ona do sada šest puta postavljana i rušena.

„Ona je najbolji dokaz koliko su institucije na Kosovu nezainteresovane, ne samo da razreše slučajeve otetih novinara, već i da oktriju ko rušu ovu ploču, ko je odnosi i ko svih ovih godina ismejava pravdu“, rekao je Ničić.

Predsednik DNKM Budimir Ničić, Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Ničić je ustvrdio da je učinak EULEKS misije ravan nuli, kada je u pitanju rasvetljavanje sudbina ubijenih i nestalih novinara.

„Uostalom možda je i to bio njihov posao, da učinak bude nula, mi to ne znamo, ali znamo šta je naš posao i nastavićemo da ga radimo, a to je da zahtevamo odgovore na pitanje gde su naše kolege i ko je odgovoran za njihovo ubistvo?, zaključio je na kraju Ničić.

Đuro Slavuj i Rano Perenić, nivinar i vozač Radio Prištine su tog 21. avgusta 1998. godine pošli na radni zadatak u manastir Zočište, na svega par kilometara od manastira, promašili su put i tu im se gubi svaki trag.

Nino Brajović: Poslati snažnu poruku srpskih i albanskih novinara protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Na mestu gde su pre 20 godina poslednji put viđeni Slavuj i Perenić „ dobro se vidi da nekome nije stalo da se rasvetle njihovi nestanci“, ocenio je Generalni sekratar UNS-a Nino Brajović

„Oni, čiji je posao bio da otkriju gde su naše kolege, nisu u stanju ni da nam odgovore ko šest puta skrnavi mesto njihovg nestanka“, rekao je Brajović.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović, Foto; V. Ćup, GračanicaOnlajn

UNS, NUNS, Asocijacija novinara Kosova i Sindikat novinara Srbije, četiri asocijacije koje su članice Evropske Federacije novinara iz Beograda i Prištine, zahtevaju od Evropske federacije novinara da se usvoji Rezolucija protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Brajović je naglasio da se u Rezoluciji jsano i snažno zaheva da se Specijalni sud i specijalno Tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, u svom mandatu, bave i slučajevima otmica i kidnapovanja novinara. Od EULEKS misije se traži da ispoštuje preporuku komisije UN-a za ljudska prava, kako bi se obavile istrage svih ubistava i kidnapovanja novinara te njihove porodice bile obeštećene. Takođe se zahteva i da se u Prištini osnuje komisija za istrage ubistava i kidnapovanja novinara.

„Iza ovih zahteva stoje najzad i novinari Srbi i novinari Albanci“, naglasio je Generalni sekretar UNS-a.

Šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu, Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn
Jan Bratu: Misija OEBS-a će insistirati na rasvetljavnju slučajeva ubistva i otmica svih novinara na Kosovu

Šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu je rekao da Perenić i Slavuj nisu bili borci, već novinari koji su profesionalno obavljali svoj zadatak.  Bratu je podsetio na činjenicu da u vreme konflikta novinari imaju veoma važnu ulogu,  da prenesu bitne i prave informacije.

Podsetivši na 15 slučajeva nestalih novinara, među njima i na poslednji, koji se dogodio 2005. godine, Bratu je dodao:

„Važno je da ne zaboravimo ni jedan slučaj, ne zaboravimo ljude i da nastavimo da insistituramo da institucije koje su za to odgovorne daju odgovre. Misija OEBS-a na Kosovu će svakako institirati na tome“, obećao je  Bratu.

Veran Matić: Neophodna međunarodna podrška

Predsednik Komisije Vlade Republike Srbije za slučajeve ubistva novinara, Beran Matić kaže da je „angažman novinara veoma važan na razotrkivanju slučajeva ubistva i nestanka kolega“.

„Pogotovu je važan kod slučajeva koje ni tužilaštvo ni policija nisu razotrkrili, bitan je i na čuvanju pažnje javnosti u vezi sa tim tim slučajevima, podsetio je Matić.

Veran Matić, Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Matić je precizirao da istraživanje svih slučajeva mora biti otvoreno i sistemski, kako je naglasio, sa veoma jasno izraženom voljom i željom svih aktera.

„Ovde na Kosovu će biti veoma važna saradnja između naših  Udruženja, koja je već započeta. Nekažnjivost ubistva i otmica novinara na Kosovu nije bila ozbiljna tema Međunarodnih foruma ni od strane UN-a ni od UNESKO-a i „Reportera bez granica“. Mislim, da sada moramo i njih uključiti kao međunarodnu podršku ovde na Kosovu“, rekao je Veran Matić.

Ivan Miljković 

 

 

%d bloggers like this: