УНС поставио спомен – плочу отетим новинарима седми пут. Непроналажење одговорних исмевање правде!

Спомен – плоча киднапованим новинарима Радио Приштине Ђуру Славују и Ранку Перенићу подигнута је данас, седми пут након рушења, недалеко од села Зочиште код Ораховца. На месту где су двојица колега последњи пут виђена, постављено је спомен обележје на коме пише „Овде су нестале наше  колеге новинари Ђуро Славиј и Ранко Перенић, тражимо их!“. Поред новинра српких редакција са Косова и Метохије и колеге из уже Србије, представника УНС-а и шефа мисије ОЕБС-а на Косовоу Јан Братуа, скупу су пристутвовали брат отетог Ђура, Перо Славуј и Снежана Перенић, суприга несталог Ранка.   

Председник УНС-а на Косову и Метохији Будимир Ничић је крај новопостављене  спомен – плоче подседио да је она до сада шест пута постављана и рушена.

„Она је најбољи доказ колико су институције на Косову незаинтересоване, не само да разреше случајеве отетих новинара, већ и да октрију ко рушу ову плочу, ко је односи и ко свих ових година исмејава правду“, рекао је Ничић.

Председник ДНКМ Будимир Ничић, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ничић је устврдио да је учинак ЕУЛЕКС мисије раван нули, када је у питању расветљавање судбина убијених и несталих новинара.

„Уосталом можда је и то био њихов посао, да учинак буде нула, ми то не знамо, али знамо шта је наш посао и наставићемо да га радимо, а то је да захтевамо одговоре на питање где су наше колеге и ко је одговоран за њихово убиство?, закључио је на крају Ничић.

Ђуро Славуј и Рано Перенић, нивинар и возач Радио Приштине су тог 21. августа 1998. године пошли на радни задатак у манастир Зочиште, на свега пар километара од манастира, промашили су пут и ту им се губи сваки траг.

Нино Брајовић: Послати снажну поруку српских и албанских новинара против некажњивости злочина над новинарима.

На месту где су пре 20 година последњи пут виђени Славуј и Перенић „ добро се види да некоме није стало да се расветле њихови нестанци“, оценио је Генерални секратар УНС-а Нино Брајовић

„Они, чији је посао био да открију где су наше колеге, нису у стању ни да нам одговоре ко шест пута скрнави место њиховг нестанка“, рекао је Брајовић.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић, Фото; В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

УНС, НУНС, Асоцијација новинара Косова и Синдикат новинара Србије, четири асоцијације које су чланице Европске Федерације новинара из Београда и Приштине, захтевају од Европске федерације новинара да се усвоји Резолуција против некажњивости злочина над новинарима.

Брајовић је нагласио да се у Резолуцији јсано и снажно захева да се Специјални суд и специјално Тужилаштво за ратне злочине на Косову, у свом мандату, баве и случајевима отмица и киднаповања новинара. Од ЕУЛЕКС мисије се тражи да испоштује препоруку комисије УН-а за људска права, како би се обавиле истраге свих убистава и киднаповања новинара те њихове породице биле обештећене. Такође се захтева и да се у Приштини оснује комисија за истраге убистава и киднаповања новинара.

„Иза ових захтева стоје најзад и новинари Срби и новинари Албанци“, нагласио је Генерални секретар УНС-а.

Шеф ОЕБС-а на Косову Јан Брату, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн
Јан Брату: Мисија ОЕБС-а ће инсистирати на расветљавњу случајева убиства и отмица свих новинара на Косову

Шеф мисије ОЕБС-а на Косову Јан Брату је рекао да Перенић и Славуј нису били борци, већ новинари који су професионално обављали свој задатак.  Брату је подсетио на чињеницу да у време конфликта новинари имају веома важну улогу,  да пренесу битне и праве информације.

Подсетивши на 15 случајева несталих новинара, међу њима и на последњи, који се догодио 2005. године, Брату је додао:

„Важнo je да не заборавимо ни један случај, не заборавимо људе и да наставимо да инсиститурамо да институције које су за то одговорне дају одговре. Мисија ОЕБС-а на Косову ће свакако инститирати на томе“, обећао је  Брату.

Веран Матић: Неопходна међународна подршка

Председник Комисије Владе Републике Србије за случајеве убиства новинара, Беран Матић каже да је „ангажман новинара веома важан на разотркивању случајева убиства и нестанка колега“.

„Поготову је важан код случајева које ни тужилаштво ни полиција нису разотркрили, битан је и на чувању пажње јавности у вези са тим тим случајевима, подсетио је Матић.

Веран Матић, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Матић је прецизирао да истраживање свих случајева мора бити отворено и системски, како је нагласио, са веома јасно израженом вољом и жељом свих актера.

„Овде на Косову ће бити веома важна сарадња између наших  Удружења, која је већ започета. Некажњивост убиства и отмица новинара на Косову није била озбиљна тема Међународних форума ни од стране УН-а ни од УНЕСКО-а и „Репортера без граница“. Мислим, да сада морамо и њих укључити као међународну подршку овде на Косову“, рекао је Веран Матић.

Иван Миљковић