fbpx

Supruga i brat Ranka Perenića i Đura Slavuja: Nije bilo volje da se oni pronađu

Снежана Перенич и Перко Славу, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Snežana Perenić, supruga kidnapovanog vozača Radio Prištine, Ranka, koji je 21. avgusta 1998. godine, sa kolegom novinarom Đurom Slavujem, kidnapovan nedaleko od Zočišta kaže da ne prestaje da se nada, ali da nažalost istraga nema pomaka. Nije postojala volja nadležnih da se oni pronađu, tvrdi Pero Slavuj,  brat oteteog Đura.

„Ni jedan jedni korak nismo se odmakli od tog dana, a na sva vrata sam pokucala i svuda sam tražila pomoć da se moj suprug pronađe“, priča Snežana koja sada sa porodicom živi u Batajnici kod Beograda.

„Jeste li čuli za generala Policije Zekavicu, pa onda za Šona Brnsa iz američke posmatračke misije, bila sam i kod Adema Demaćija, nema međunarodne ili humanitarne organizacije na čija vrata nisam pokucala i molila i kumila da mi pomognu, ali uzalud“, priseća se Snežana Perenić.

Supruga otetog Ranka Perinića veruje da je do početka bombardovanja i slučaja Račak možda i moglo nešto da se učini po pitanju pronalaska kidnapovanih, te da je porodica čak i bila na nekom tragu, stupivši u kontakt sa Albancima koji su bili spremni da kažu ko je oteo dvojucu kolega ili gde se oni nalaze.

„Ali,  početak bobardovanja 1999. godine značio i početak zaveta ćutnje kod tih Albanaca“, kaže Snežana Perenić.

U međuvremenu Snežanini i Rankovi sinovi postali odrasli ljudi od 36 i 39 godina i obojica imaju svoju decu.

„Život ide dalje, samo ja stojim u mestu“, kaže Snežana i dodaje da joj je važno to što su joj deca odrasla u dobre i poštene ljude.

Pero Slavuj, brat otetog novinara Đura Slavuja,  kaže da kad se nešto hoće onda se i može, ali da, na žalost, posle svega može samo da poruči,  kad se ima volje i želje onda se nađe i način da se nešto uradi.

„ Mogu slobodno reći da nije postojala ni volja ni želja nadležnih, koji su imali civilnu ili neku drugu vlast, da se slučaj otmice mog vrata Đura rasvetli“, kratko je prkomenarisao Pero Slavuj.

I. Miljković

%d bloggers like this: