Општина Грачаница: Стоп дивљој градњи!

Одборници Скупштине општине Грачаница једногласно су, на предлог председника општине Срђана Поповића, увојили одлуку о мерама којим се на територији општине Грачаница спречава дивља градња.

Предлог су у име председника oпштине на четвртој редовној седници Скупштине општине Грачаница образложили директори јавних служби и инспекције, Владица Трајковић и Милош Аритоновић.

Oдлуком се забрањује прикључивање објеката на електро и водоводну мрежу. уколико не поседују општинску дозволу за градњу.

„У случају да се неки објекти и прикључи на електро и водоводну мрежу, власник од Општине потражује одређена документа, техничко-санитарну сагласност за добијање лиценце што до сада није биле уређено. Овом одлуком, међутим, фирме неће моћи да се региструју, нити да добију лиценцу из надлежног министарства, јер из општине Грачаница неће моћи да добију потребна документа.“, рекао је директор Јавних служби Владица Трајковић.

Директор инспекције Милош Аритоновић је уверено да ће ова  да сузбије дивљу градња и заштити пољопривредно земљиште.

На данашњој седници СО Грачаница, између осталог, једногласно су усвојени и предлози пристигли од стране председника општине Грачаница, који се односе на доделу субвенција невладиним организацијама из редова мањинских заједница, у области културе, омладине и спорта. Усвојен је и захтев за повраћај општинске имовине и простора Социјалног инкубатора у Грачаници.

Усвојена је и одлука о експропријацији земљишта за изградњу пута у Грачаници, коју је образложио директор урбанизма Дејан Јовановић.

„Овај пут иде од Дома културе до излаза из Грачанице, односно до маркета ЕТЦ. Пролазиће поред Дома културе, болнице у Грачаници, новог паркинга поред реке. Овде није реч о обилазници, ово је нова примарна саобраћајница“, објаснио је Јовановић.

Разматран је и усвојен извештај Комисије за процену штете настале на поплављеном подручју у Добротину и Доњој Гуштерици, који је образложила председница Комисије Наташа Димитријевић. Према њеним речима материјална штета износи око 130.000 евра.