Јевтић: Пљачке и крађе српске имовине спречавају повратак и подстичу на исељавање

Поводом све учесталијих крађа у српским селима на Косову, министар за заједнице и повратак Владе Косова у оставци, Далибор Јевтић, поручује да такви поступци спречавају повратак и подстичу Србе на исељавање.

„Учестале крађе имовине у српским селима у последњих неколико месеци, у потпуности заустављају повратак. На тај начин се врши притисак и на преостале Србе да се иселе из средина где се овакви инциденти дешавају“, оценио је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, након последњих пљачки у селима Бабин Мост и Милошево.

Јевтић истиче да оштећене породице све ређе пријављују случајеве полицији, јер су изгубиле наду да ће виновници бити приведени правди и адекватно кажњени.

„ Како би међусобно поверење између два народа, српског и албанског, али и поверење ка инстуцијама било грађено на чврстим основама, Косовска полиција и правосудни систем су у обавези да активније и одлучније раде на сузбијању оваквих и сличних активности група или појединаца. Сем што уносе немир међу Србе, овакви и слични инциденти наносе огромну штету и процесу повратка и опстанка невећинских народа на Косову“, каже министар Јевтић у саопштењу достављеном медијима, наглашавајући да су Срби вољни да остану на својим имањима и да ће им Министарство за заједнице и повратак у свом капацитету помоћи да ту намеру и остваре.

„Захтевам, по ко зна који пут, да се и остале институције на Косову укључе у заједнички интерес читавог косовског друштва, а то је да мир и стабилност, као и владавина права буду стално присутни. Међународној заједници и свима онима чији је посао успостаљање владавине права на Косову се обраћам са захтевом да уложи више напора да пљачке српске имовине на Косову престану“, закључио је Далибор Јевтић.

А.Ћ.