Усвојен извештај о раду Канцеларије за КиМ. Обрадовић: Канцеларија за КиМ као Канцелраија за помоћ дијаспори

Скупштински одбор за Косово и Метохију усвојио је извештај о раду Канцеларије за КиМ за 2017. годину, а заменик директора те Канцеларије Душан Козарев каже да је у том периоду био појачан притисак на институције Србије и српску заједницу. Извештај Канцеларије за КиМ, не говори ништа о политици ове власти према КиМ, оцењује председник Двери Бошко Обрадовић.

“Највеће постигнуће је што смо успели да задржимо институције у капацитету у коме су функционисале и у претходном периоду. Настављамо да функционишемо као држава на КиМ, општине раде, окрузи раде.”, рекао је Козарев.

Када је реч о правосуђу и заштити људских права, Козарев је рекао да ће Канцеларија наставити да помаже припаднике српске заједнице који су политички прогоњени, наводећи да је током 2017. године за то било издвојено 10 милиона динара и да се један део средстава односио и на финансирање одбране убијеног Оливера Ивановића.

Козарев је указао да се наставља реализација пројекта “Сунчана долина” за повратак 300 породица, међутим, истакао је и да постоји оптструкција приштинских институција и када је реч о самом пројекту, али и када се ради о повратку Срба на КиМ генерално.

 

Бошко Обрадовић:Канцеларија за КиМ као канцеларија за помоћ дијаспори
Бошко Обрадовић, Скупштиснко одбор за КиМ

Говорећи о Извештају Канцеларије за КиМ, лидер Двери је истакао да овај извештај не говори ништа о политици ове власти према КиМ, а информације које садржи су као да се ради о НВО која помаже Србима негде у дијаспори.

Обрадовић је истакао да постоје два проблема, оно што пише и оно што не пише у Извештају

„Према овом што пише, као да нам је извештај поднела адвокатска канцеларија која помаже неким Србима у дијаспори“ – рекао је Обрадовић и истакао да је буџет канцеларије изузетно мали, ако је циљ борба за опстанак КиМ у саставу Србије и враћање расељених Срба на КиМ.

Он је рекао да када је власт са нивоа министарства спустили ово питање на ниво канцеларије спуштен је и интензитет рада и бављења овим питањима, као и буџет. Обрадовића је посебно интересовало чиме се бави правна служба ове канцеларије, јер је толики проблем са државном, црквеном и приватном имовином на Косову и Метохији да „има посла за све адвокате у Србији, а не за једну правну службу“.

„Оно што се не види у вашем извештају је шта држава Србија ради да КиМ остане у саставу Србије“ – рекао је лидер Двери и питао ко преговара са тзв. Косовом и са којим мандатом, а интересовало га је и где је шеф Канцеларије и зашто не поштује Одбор за КиМ.

„Они преговарају без платформе, без консултација са Народном скупштином“ – рекао је Обрадовић и додао да то недостаје у извештају – политички кораци државе Србије на окупираном Косову и Метохији.

Он се осврнуо и на изјаву амбасадора Мађарске који је рекао да не разуме Српску листу зашто је подржала владу Рамуша Харадинаја. „Амбасадор Мађарске, која је признала Косово, не разуме, а ево ни ја не разумем шта је политика наше власти – да ли признајете независно Косово или ћете, као што се ми залажемо, прогласити окупираном територијом и наставити борбу“ – рекао је Обрадовић говорећи о опречним изјавама представника власти.

На седници Одбора за Косово и Метохију посланици су разматрали извештај о раду Канцеларије за КиМ за период јануар-децембар 2017. године.

 

И.М.