Usvojen izveštaj o radu Kancelarije za KiM. Obradović: Kancelarija za KiM kao Kancelraija za pomoć dijaspori

Skupštinski odbor za Kosovo i Metohiju usvojio je izveštaj o radu Kancelarije za KiM za 2017. godinu, a zamenik direktora te Kancelarije Dušan Kozarev kaže da je u tom periodu bio pojačan pritisak na institucije Srbije i srpsku zajednicu. Izveštaj Kancelarije za KiM, ne govori ništa o politici ove vlasti prema KiM, ocenjuje predsednik Dveri Boško Obradović.

“Najveće postignuće je što smo uspeli da zadržimo institucije u kapacitetu u kome su funkcionisale i u prethodnom periodu. Nastavljamo da funkcionišemo kao država na KiM, opštine rade, okruzi rade.”, rekao je Kozarev.

Kada je reč o pravosuđu i zaštiti ljudskih prava, Kozarev je rekao da će Kancelarija nastaviti da pomaže pripadnike srpske zajednice koji su politički progonjeni, navodeći da je tokom 2017. godine za to bilo izdvojeno 10 miliona dinara i da se jedan deo sredstava odnosio i na finansiranje odbrane ubijenog Olivera Ivanovića.

Kozarev je ukazao da se nastavlja realizacija projekta “Sunčana dolina” za povratak 300 porodica, međutim, istakao je i da postoji optstrukcija prištinskih institucija i kada je reč o samom projektu, ali i kada se radi o povratku Srba na KiM generalno.

 

Boško Obradović:Kancelarija za KiM kao kancelarija za pomoć dijaspori
Boško Obradović, Skupštisnko odbor za KiM

Govoreći o Izveštaju Kancelarije za KiM, lider Dveri je istakao da ovaj izveštaj ne govori ništa o politici ove vlasti prema KiM, a informacije koje sadrži su kao da se radi o NVO koja pomaže Srbima negde u dijaspori.

Obradović je istakao da postoje dva problema, ono što piše i ono što ne piše u Izveštaju

„Prema ovom što piše, kao da nam je izveštaj podnela advokatska kancelarija koja pomaže nekim Srbima u dijaspori“ – rekao je Obradović i istakao da je budžet kancelarije izuzetno mali, ako je cilj borba za opstanak KiM u sastavu Srbije i vraćanje raseljenih Srba na KiM.

On je rekao da kada je vlast sa nivoa ministarstva spustili ovo pitanje na nivo kancelarije spušten je i intenzitet rada i bavljenja ovim pitanjima, kao i budžet. Obradovića je posebno interesovalo čime se bavi pravna služba ove kancelarije, jer je toliki problem sa državnom, crkvenom i privatnom imovinom na Kosovu i Metohiji da „ima posla za sve advokate u Srbiji, a ne za jednu pravnu službu“.

„Ono što se ne vidi u vašem izveštaju je šta država Srbija radi da KiM ostane u sastavu Srbije“ – rekao je lider Dveri i pitao ko pregovara sa tzv. Kosovom i sa kojim mandatom, a interesovalo ga je i gde je šef Kancelarije i zašto ne poštuje Odbor za KiM.

„Oni pregovaraju bez platforme, bez konsultacija sa Narodnom skupštinom“ – rekao je Obradović i dodao da to nedostaje u izveštaju – politički koraci države Srbije na okupiranom Kosovu i Metohiji.

On se osvrnuo i na izjavu ambasadora Mađarske koji je rekao da ne razume Srpsku listu zašto je podržala vladu Ramuša Haradinaja. „Ambasador Mađarske, koja je priznala Kosovo, ne razume, a evo ni ja ne razumem šta je politika naše vlasti – da li priznajete nezavisno Kosovo ili ćete, kao što se mi zalažemo, proglasiti okupiranom teritorijom i nastaviti borbu“ – rekao je Obradović govoreći o oprečnim izjavama predstavnika vlasti.

Na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju poslanici su razmatrali izveštaj o radu Kancelarije za KiM za period januar-decembar 2017. godine.

 

I.M.