Đurić: Oni koji ugrožavaju baštinu su neprijatelji hrišćanske civilizacije

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić zahteva od međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da hitno spreče protivzakonito i anticivilizacijsko ugrožavanje manastira Visoki Dečani, izgradnjom magistralnog puta u neposrednoj blizini tog srpskog srednjovekovnog bisera.

“Ova situacija objašnjava zašto su Visoki Dečani na listi ugrožene svetske kulturne baštine i od koga su ugroženi“, naglasio je Đurić.

U saopšatenju za javnost direkrot Kancelarije za KiM ističe da je „međunarodna zajednica dužna da spreči ideološke sledbenike Envera Hodže i Ljavdrima Muhadžerija u vandalskom uništavanju onoga što nije samo srpski i hrišćanski biser, već baština čitavog čovečanstva“.

„I mnogi Albanci su kroz istoriju gajili poštovanje prema toj Nemanjićkoj zadužbini, ali ispostavlja se da su pojedini njihovi potomci regresirali u kulturnom i civilizacijskom smislu.

Srbija će one koji ugrožavaju srpsku baštinu na Kosovu i Metohiji tretirati kao neprijatelje kulture, hrišćanske civilizacije i srpskih nacionalnih interesa“, zaključuje na kraju Đurić.

I.M.