Српске НВО позивају албанске колеге да заштите Високе Дечане

Група српских НВО најоштрије осуђује наставак нелегалне градње магистралног пута Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира Високи Дечани и захтева хитну реакцију међународне заједнице и притисак на косовске институције да одустану од грубог кршења закона о Специјалним заштићеним зонама.

Српски представници цивилног сектора позивају све организације и институције које се представљају за чуваре цивилизацијских и грађанских вредности, а посебно албанске колеге из цивилног друштва да осуде овакво понашање Владе Косова и заштите Високе Дечане као најважнији Унеско споменик културне баштине.

Наставак градње овог пута представља још један у  и низу удараца за владавину права на Косову, оцењује петнаест невладиних организација северно и јужно од Ибра, које су поптисале саопштење, чији текст преносимо у целости:  

Својом подршком изградњи овог пута, Влада Косова и Министарство инфраструктуре поручују да институције нису посвећене изградњи поверења на Косову нити заштити права верских заједница. Закон о Специјални заштитним зонама је донет на инсистирање међународне заједнице управо да би се заштитила културна и идентитеска баштина, а требало је да допринесе управо очувању накважнијих споменика културе, у које спадају и Високи Дечани као један од  најзначајних  УНЕСКО споменика светске културне баштине на Балкану.

Овакво арбитрарно кршење закона и коришћење силе, упркос јасном ставу међународне заједнице да то не чине је још један доказ да основни постулати на којима су институције Косова требало да буду изграђене, а то је пре свега владавина права, апсолутно не функционишу. Ми се са правом питамо, шта можемо да очекујемо онога тренутка када се међународна заједница повуче са Косова? На који начин ће тада, ослобођена од свих стега влада Косова и косовске институције третирати права невећинских заједница?

Владавина права је основа сваке демократије, и где ње нема, тамо настаје хаос. Где право уступа место сили, и када сила остаје неукроћена, питање је времена када ће доћи до масовног кршења људских права.

Позивамо институције и владу Косова да одустану од оваквог погубног понашања и врате се на пут дијалога са представницима међународне заједнице и Српске православне цркве и поштују преузете обавезе и обећања да неће градити пут кроз заштићену зону манастира Високи Дечани.

Још једном упућујемо апел међународној заједници, Специјалном представнику ЕУ, ОЕБС-у, УНМИК-у, амбасадама Сједињених америчких држава (САД), Белике Британије, Немачке, Француске и Италије, да јасно осуде овакво понашање институција Косова и искористе све полуге моћи и утицаја да спрече уништавање културне и верске баштине.

Позивамо све организације и институције које се представљају за чуваре цивилизацијских и грађанских вредности, а посебно наше албанске колеге из цивилног друштва да осуде овакво понашање Владе Косова и заштите Високе Дечане као најважнији Унеско споменик културне баштине.

 

Потписници саопштења:

 1. Нова друштвена иницијатива
 2. Центар за заступање демократске културе
 3. Центар за развој људских потенцијала
 4. Екологика
 5. НВО АКТИВ
 6. НВО За живот
 7. Под срећном звездом Звечан
 8. Санта Марија
 9. Иницијатива за друштвене иновације Звечан
 10. Женско право
 11. Омониа, Грачаница
 12. ГрачаницаОнлајн
 13. Омладински клуб “Wake up ”
 14. Омладинско едукативни клуб “Синергија”
 15. Центар за развој жена