fbpx

Policija rasterala demonstrante u Petriču, Srbima omogućeno da obeleže seosku i crkvenu slavu

Петрич,блокада пута, Фото; Радио Гораждевац

Kosovska policija je rasterala albanske demonstrante u blizini seoske crkve u selu Petrič kod Kline, potvrdio je za portal GračanicaOnlajn Ljubiša Bogosavljević.

Policija je uz pojačanje specijalaca, rasterala demonstrante i privela trojicu najupornijih, kaže Bogosavljević.

„Videli smo da su priveli trojicu Albanaca, a od pojedinaca iz grupe su poletele kamenice prema nama, uz povike: Četnici, Četnici!“ isrpičao je Bogosavljević.

Pedesetka Srba, koji su danas iz Centralne Srbije, povodom praznika Svete Trojice pošli, da obuđu porušenu crkvu i grobove svojih predaka u Petriču kod Kline, bilo je zaustavljeno od grupe albanskih demonstanata, koja je blikirala put do crkve.

„Mi smo uz pratnju od policijske stanice u Klini došli do Petriča i crkve. Sada stojimo na asfaltu i u autima i ne možemo da izađemo iz automobila jer su demonstrtanti, njih oko pedesetak, posedali na travi i ne dozvoljavaju prilaz ni nama ni policiji.

Oko 12 časova i 50 minuta pristiglo je policisko pojačanje koje je albanske demonstrante rasteralo.

Bogosavljević je rekao da su, oko 13 sati pristigle jedinice kosovske policije sa štitovima i maskama, koje su otpočele pregovore sa demonstrantima, kako bi ih na miran način sklonili iz crkvenog dvorišta.

Grupa raseljenih Srba iz Petriča pošla je danas, iz centralne Srbije, put svog sela, kako bi na drugi dan Duhova, obišla porušenu crkvu Svete Trojice i grobove svojih predaka.

Grupu od pedesetak Srba predvodi Zoran Bogosavljević, koji je na seosku slavu doneo kolač u želji da ga preseče na temeljima crkve, koja je potpuno devastirana i osrknavljena 1999. godine.

I. Miljković

 

%d bloggers like this: