Srpski zvaničnici osuđuju incident u Starom Gracku

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Marko Đurić Foto (arhiva)

Posle incidenta u Starom Gracku, u kojem su povređene majka i šestomesečna beba srpske nacionalnosti, reagovali su srpski zvaničnici oštrim oudama i pozivima da se vinovnici privedu pravdi.

Srpska lista: Sprečiti orkestrirane napade na Srbe

Večerašnji napad na stanovnike sela Staro Gracko, kada je povređena i beba, gnusan je napad koji zahteva najstrožiju osudu, poručeno je iz Srpske liste koja zahteva hitno privođenje i kažnjavanje odgovornih za napad na porodicu Matović, a od međunarodne zajednice da se probudi iz, kako je navedeno, usnulog sna i konačno reaguje na sinhronizovane etnički motivisane napade na Srbe.

„Da li je uniforma Kosovske policije zaštita za one koji napadaju nedužne građane, videćemo u narednim danima kada budemo videli reakcije nadležnih organa o ovom slučaju. Nikakav dijalog i razgovor nemaju značaj i ne mogu biti paravan za orkestrirane napade na Srbe širom Kosova i Metohije, koji imaju očigledan cilj da proteraju Srbe sa svojih ognjišta. Podsećamo da selo Staro Gracko još nije zalečilo rane kada su esktremisti ubili 14 žetelaca iz ovog sela, pa ovaj gnusan napad izaziva još više straha i uznemirenja među građanima koji su uprkos svemu ostali da žive na svojim imanjima, čuvajući i selo i uspomenu na svoje stradalnike“, zaključuje se u saopštenju Srpske liste, dostavnjenom medijima.

Marko Đurić: Cela Srbija je zgrožena divljanjem nad Srbima

„Cela Srbija je zgrožena divljanjem nad Srbima u seriji incidenata prethodnih dana, u kojima ni prognanici, ni starosedeoci, ni deca, čak ni bebe nisu pošteđeni. Nema nikakve sumnje da je ovo direktna posledica političke klime koju stvaraju separatisti u Prištini. Potrebno je preduzeti hitne mere kako bi sve porodice na Kosovu i Metohiji bile bezbedne“, poručuje se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, koje je potpisao njen direktor Marko Đurić.

Đurić kaže da incidenti, kao ovaj koji se dogodio u Starom Gracku, produbljuju nepoverenje u namere dela međunarodne zajednice na Kosovu.

„Srbi u Starom Grackom, koji su postali simbol stradalništva našeg naroda na Kosovu i Metohiji, danas su ponovo bili žrtve šovinizma i histerične mržnje, a tome su asistirali oni koji se lažno predstavljaju kao čuvari reda. Napadu na srpsku decu i njihove roditelje pridružila se policija, čija je neselektivna i prekomerna upotreba sile dovela do povređivanja troje srpskih meštana, među njima i jedne bebe, što je u pravom svetlu pokazalo prirodu lažne države Kosovo“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM uz upozorenje,kako se navodi, i Prištini i onima u međunarodnoj zajednici koji tolerišu zločinstva albanskih ekstremista, da Srbija neće tolerisati nasilje nad srpskom, ili bilo čijom decom.

Dalibor Jevtić: Incident u Starom Gracku je opasna provokacija

Potpredsednik Vlade i ministar za zajedice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić , ocenio je da je večerašnji incident u kome su u selu Staro Gracko na seoskom igralištu od strane lokalnih Albanaca napadnuta deca mlađeg uzrasta, opasna provokacija. Još je gore to što je u opštem metežu koji je nastao tokom pokušaja da se odbrane deca, u naručju majke povređena i šestomesečna beba.

„Ovo je opasna provokacija na koju se mora odmah odgovoriti hapšenjem i određivanjem adekvatne kaznene mere počiniocima, jer su u ovom slučaju poznati policiji. Van svake pameti je provocirati i napadati decu koja ni za šta nisu kriva i koja ničim nisu mogla da isprovociraju ovako nešto“, kaže Dalibor Jevtić.

Jevtić ističe da je nakon informacije šta se zapravo desilo u Starom Gracku, odmah kontaktirao nadležne organe i zatražio odgovornost, kako osoba koje su izazvale incident, tako i policajaca koji su se našli na licu mesta i koji nisu adekvatno reagovali već ugrozili i bebu koja se našla u naručju majke, upotrebom biber spreja .

„Šikaniranje Srba mora prestati i prosto je nedopustivo ovo što se večeras u selu Staro Gracko dogodilo, kao i ono što se prethodnih dana dešavalo srpskog narodu na Kosovu, od blokiranja Srba da posete svoju svetinju u selu Petrič, do krađa stoke koje su se desile u selima Bosce i Grizime nadomak Kamenice, a koja je porodicama bila jedini izvor prihoda”,naglasio je Dalibor Jevtić u saopštenju dostavljenom medijima, napominjući da se suživot i međusobno poverenje ne grade na ovaj način.

„Ako mislite da gradimo zajedničku budućnost, incidenti u kojima su Srbi oštećena strana se moraju svesti na minimum, gotovo na nulu, jer oni ničemu ne vode“, zaključio je Dalibor Jevtić i rekao da će posetiti Staro Gracko kako bi preostalim Srbima pružio podršku da ostanu na svojim i imanjima, smatrajući da je cilj ovakvih incidetanta upravo njihovo iseljavanje.

Anđelka Ćup