Двадесетом ликовном колонијом „Видовдан“, у Грачаници отворене Видовданске свечаности

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: отворене Видовданске свечаности

Двадесетом ликовном колонијом „Видовдан“, у Дому културе у Грачаници, отворене су Видовданске свечаности. Традиционално, приређена је и изложба прошлогодишњег добитника награде „Лонгин“, Велизара Крстића, једног од најистакнутијих савремених српских ликовних уметника. На овогодишњој колонији, коју је отворио градоначелник Грачанице, Срђан Поповић, учествује десет сликара.

Обраћајући се присутнима, један од оснивача ове манифестације, Срећко Тодоровић, подсетио је на почетак организовања ликовне колоније, која је 1997. године одржана у порти манастира Грачаница.

„Сви ће и све ће проћи. Доћи ће неки други, млади, бољи, паметнији, али ће ова колонија трајати упркос свему и свима, а нама остаје да је посећујемо, негујемо и чувамо за генерације које долазе“, рекао је Тодоровић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Срећко Тодоровић

Прошлогодишњи добитник награде „Лонгин“, Велизар Крстић, чија је изложба отворена вечерас, истакао је да је тешко говорити о својим сликама, јер оне настану у једном тренутку, а после тога нестану за аутора. По његовим речима: „Циљ уметности је да нас охрабри да трајемо у свом животу и да се бавимо стваралаштвом које је значајно за опстанак човечанства и наше културе“.

Отварајући ликовну колонију, градоначелник општине Грачаница, Срђан Поповић, рекао је да је велика част да једна мала општина има ликовну манифестацију са оволиком традицијом.

„Надам се да ће ова колонија бити инспирисана догађајима данашњег времена и да ће Грачаница дати уметницима посебну инспирацију“, истакао је Поповић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: отворене Видовданске свечаности

Учесник прве ликовне колоније „Видовдан“, Светислав Славковић Кајзер, камером је овековечио прву ликовну колонију „Видовдан“, а отварање овогодишње колоније, увеличао је и млади пијаниста Филип Мирковић из Батуса.

Ликовна колонија „Видовдан“, која је ове године посвећена сликару и графичару Зорану Јовановићу Добротину, под овим називом је настала 1997. године, а због ратних дешавања није одржана 1999. и 2000.године. На њој се додељују награде „Лонгин“, за животно дело из области ликовних уметности и „Димитрије Поповић“, за најуспешнијег младог учесника. Више од стотину уметника је до сада оставило преко 300 слика Галерији уметности Дома културе Грачаница.


Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Срђан Поповић, председник Општине Грачаница и пуковник Ник Дучић, командант америчке војне базе Бондстил

Отварању двадесете ликовне колоније „Видовдан“, присуствовао је и командант америчке војне базе Бондстил, пуковник Ник Дучић, који је рекао да му је изузетно драго што има прилику да у Грачаници види невероватно талентоване сликаре и њохов рад. На новинарско питање да прокоментарише безбедносну ситуацију на Косову, Дучић је истакао:

„Што се тиче безбедности на Косову, могу вам рећи да је у зони под одговорношћу мојих војника, ситуација стабилна, а ми ћемо наставити да подржавамо Косовску полицију и друге институције које су задужене за безбедност у окружењу“, рекао је Дучић, амерички пуковник српског порекла.


Анђелка Ћуп