Marko Đurić: Na terenu frekfentniji napadi na Srbe

Svakodnevni napadi na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji više nisu serija izolovanih incidenata, već, po svemu sudeći, organizovani teror, kojim se preti ne samo našim građanima u pokrajini, već i našoj državi, ističe direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„I pored naših stalnih apela da se pruži šansa razgovorima i miroljubivim sredstvima za rešavanje nesuglasice, na terenu imamo sve frekventnije napade – nekada oni imaju pojavni oblik imovinskih delikata, a nekada su sasvim neprikriveni napadi iz mržnje, kao u slučaju najnovijeg kamenovanja srpskih kuća u Kosovskoj Vitini“, ističe Đurić u saopštenju za javnost.

Pronalaženje i kažnjavanje počinilaca jedini je način da se ovaj talas nasilja zaustavi.

„Po ko zna koji put naglašavamo da je obaveza ove generacije da izgradi odnos poverenja između srpskog i albanskog naroda i da stvori uslove za suživot, jer svaki drugi scenario vodi nas u nove omraze i nasilja.

Srbija je spremna da iskreno učestvuje u tom procesu, ali je spremna i da stane iza svojih građana na Kosovu i Metohiju i njihovih ugroženih osnovnih ljudskih prava“, zaključuje na kraju Đurić