fbpx

Kosovski zakoni dobri, ali se ne primenjuju

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Дебата о људским и мањинским правима

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Дебата о људским и мањинским правима

Zakoni na Kosovu su u skladu sa evropskim standardima, ali se ne primenjuju, zaključeno je na debati o ljudskim i manjinskim pravima, organizovanoj u okviru projekta “Zajedno za budućnost”. Učesnici debate su takođe posebno istakli važnost poštovanja zakona od strane institucija, tvrdeći da institucionalno kršenje ljudskih i manjinskih prava izaziva pojedinačne incidente i napade na ugrožene grupe: manjine, žene, osobe sa invaliditetom, pripadnike LGBT populacije.

NVO „Institut za razvoj zajednica – Code” i NVO „Riinvest Institute“ organizovali su u Gračanici forum za predstavnike organizacija civilnog društva. O ljudskim i manjinskim pravima su govorili članica Savetodavnog veća za zajednice pri kabinetu predsednika Kosova, Sanja Vuković i novinar portala “GračanicaOnlajn”, Ivan Miljković.

Sanja Vuković je rekla da Kosovo još uvek nije demokratsko društvo, upravo zbog nepoštovanja ljudskih, a posebno manjinskih prava.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Debata o ljudskim i manjinskim pravima

“Apsurdno je biti pripadnik manjinske zajednice na Kosovu a govoriti o demokratiji. Mi (Srbi), ovde smo zatočenici različitih dogovora i sporazuma, različitih interesa. Nažalost, na Kosovu interes čoveka, pripadnika bilo koje etničke zajednice, manjinske ili većinske, nije ispred političkih ili interesnih grupa”, rekla je Sanja Vuković, posebno naglasivši da odgovornost za ne/poštovanje prava nevećinskih zajednica isključivo ima većinska zajednica i institucije.

Novinari, koji su najčešće na terenu, susreću se u razgovoru sa ljudima, ali i predstavnicima lokalnih i centralnih institucija sa konkretnim poteškoćama koje imaju manjinske zajednice. Pravo na rad, pravo na bezbednost i ličnu imovinu, pravo na lična dokumenta i pravo na jezik, najčešće se se ne poštuju kada su i pitanju manjinske zajednice. Iako su prava manjinskim zajednicama zagarantovana, kako kosovskim zakonima, tako i Univerzalnom konvencijom o ljudskim pravima, na terenu je situacija relativno loša, kaže novinar Ivan Miljković, ističući primere nepoštovanja ljudskih i manjinskih prava sa kojima se sretao, ali i nepoštovanje slobode medija.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Debata o ljudskim i manjinskim pravima

“Na osnovu statističkih podataka različitih institucija i organizacija na Kosovu, ljudska prava su na Kosovu u skladu sa evropskim setom zakona, ali za nas novinare, statistika je šarena laža. Jedino merodavna jeste situacija na terenu, a ona nam pokazuje da je poštovanje ljudskih i manjinskih prava zabrinjavujuće”, rekao je Miljković, pozivajući kosovske institucije i pojedince da “svako očisti ispred svoje kuće”.

Učesnici debate su posebno istakli pravo na povratak raseljenih sa Kosova, koje se ne poštuje, što pokazuju česti individualni i grupni napadi na povratnike, ali i institucionalna nezainteresovanost za sam proces i pravo na povratak.

Cilj projekta “Zajedno za budućnost” je pronalaženje načina za unapređenje saradnje i unutrašnje komunikacije nevladinih organizacija srpske i albanske zajednice na Kosovu o pitanjima koja se odnose na ljudska prava, međuetničku saradnju i ostala pitanja koja utiču na svakodnevni život obe zajednice sa jasnom svrhom da se okonča duga istorija nepoverenja. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Agencije za međunarodni razvoj (USAID), kroz program Unapredimo Kosovo zajedno – Lokalno rešenje (AKT-LS), a njime su obuhvaćene sve partnerske opštine ovog programa: Gračanica, Obilić, Vučitrn, Novo Brdo, Ranilug, Klokot, Parteš, Gnjilane, Peć, Istok, Klina, Štrpce, Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

A.Ć.

%d bloggers like this: