Косовски закони добри, али се не примењују

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Дебата о људским и мањинским правима

Закони на Косову су у складу са европским стандардима, али се не примењују, закључено је на дебати о људским и мањинским правима, организованој у оквиру пројекта “Заједно за будућност”. Учесници дебате су такође посебно истакли важност поштовања закона од стране институција, тврдећи да институционално кршење људских и мањинских права изазива појединачне инциденте и нападе на угрожене групе: мањине, жене, особе са инвалидитетом, припаднике ЛГБТ популације.

НВО „Институт за развој заједница – Code” и НВО „Riinvest Institute“ организовали су у Грачаници форум за представнике организација цивилног друштва. О људским и мањинским правима су говорили чланица Саветодавног већа за заједнице при кабинету председника Косова, Сања Вуковић и новинар портала “ГрачаницаОнлајн”, Иван Миљковић.

Сања Вуковић је рекла да Косово још увек није демократско друштво, управо због непоштовања људских, а посебно мањинских права.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Дебата о људским и мањинским правима

“Апсурдно је бити припадник мањинске заједнице на Косову а говорити о демократији. Ми (Срби), овде смо заточеници различитих договора и споразума, различитих интереса. Нажалост, на Косову интерес човека, припадника било које етничке заједнице, мањинске или већинске, није испред политичких или интересних група”, рекла је Сања Вуковић, посебно нагласивши да одговорност за не/поштовање права невећинских заједница искључиво има већинска заједница и институције.

Новинари, који су најчешће на терену, сусрећу се у разговору са људима, али и представницима локалних и централних институција са конкретним потешкоћама које имају мањинске заједнице. Право на рад, право на безбедност и личну имовину, право на лична документа и право на језик, најчешће се се не поштују када су и питању мањинске заједнице. Иако су права мањинским заједницама загарантована, како косовским законима, тако и Универзалном конвенцијом о људским правима, на терену је ситуација релативно лоша, каже новинар Иван Миљковић, истичући примере непоштовања људских и мањинских права са којима се сретао, али и непоштовање слободе медија.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Дебата о људским и мањинским правима

“На основу статистичких података различитих институција и организација на Косову, људска права су на Косову у складу са европским сетом закона, али за нас новинаре, статистика је шарена лажа. Једино меродавна јесте ситуација на терену, а она нам показује да је поштовање људских и мањинских права забрињавујуће”, рекао је Миљковић, позивајући косовске институције и појединце да “свако очисти испред своје куће”.

Учесници дебате су посебно истакли право на повратак расељених са Косова, које се не поштује, што показују чести индивидуални и групни напади на повратнике, али и институционална незаинтересованост за сам процес и право на повратак.

Циљ пројекта “Заједно за будућност” је проналажење начина за унапређење сарадње и унутрашње комуникације невладиних организација српске и албанске заједнице на Косову о питањима која се односе на људска права, међуетничку сарадњу и остала питања која утичу на свакодневни живот обе заједнице са јасном сврхом да се оконча дуга историја неповерења. Пројекат се спроводи уз финансијску подршку Агенције за међународни развој (УСАИД), кроз програм Унапредимо Косово заједно – Локално решење (АКТ-ЛС), а њиме су обухваћене све партнерске општине овог програма: Грачаница, Обилић, Вучитрн, Ново Брдо, Ранилуг, Клокот, Партеш, Гњилане, Пећ, Исток, Клина, Штрпце, Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан.

А.Ћ.