Ђурић: Међународна мисија КФОР-а кључни гарант мира

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са помоћницом генералног секретара Уједињених нација за мировне операције Бинтоу Кеитом. Ђурић је представницу Уједињених нација упознао са политичком и безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији и проблемима српског народа у покрајини, са посебним освртом на серију напада на Србе који су се догодили у протеклих неколико седмица.

Посебну забринутост, како је истакао, изазива чињеница да представници албанске политичке елите у Приштини све учесталије иступају са претећим, ратоборним изјавама, што не доприноси стварању стабилног окружења у региону.

Безбедносна ситуација на КиМ, према његовим речима, даје пуно оправдање за редовно бављење Савета безбедности проблемима на Косову и Метохији, у форми разматрања редовних тромесечних извештаја шефа УНМИК-а. Међународна војна мисија Кфор, установљена Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, остаје кључни гарант мира и безбедности српског народа у покрајини, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђурић је подсетио да је Србија као наследница Југославије остала значајан контрибутор у међународним војним мисијама под окриљем Уједињених нација и да ће, као држава која доследно подржава политику мирног решавања спорова у складу са међународним правом, и у будућности наставити да доприноси светском миру.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију информисао је делегацију Уједињених нација и са током дијалога Београда и Приштине, нагласивши да Приштина више од пет година блокира успостављање Заједнице српских општина, на коју се односи шест од петнаест тачака Првог бриселског споразума.