У Грачаници одржано вече дружења и забаве за особе са недостацима

У оквиру програма промоције уметничког развоја жена са инвалидитетом, у Социјалном инкубатору у Грачаници, одражно је књижевно уметничко вече које је организовала „Организација особа са недостацима“. Осим књижевене вечери, на којој су учешће узели локални песници, програм су обогатили и хор „Симонида“, као и млади виртуоз на хармоници Сава Здравковић“.

Сава Здравковић, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Вече поезије музике и песме отворио је, свирком на клавијатурама, Иван Николић а потом су се једна за другом  низале песме у извођењу хора „Симонида“ из Грачанице. Публика је уживала уз стихове песме „Плава звезда“ Мирослава Мике Антића, које је казивала Лена Перић, ученица 4. разреда ОШ „Краљ Милутин“ из Грачанице, уједно и победница на општинском такмичењу у рециталу. На стихове Сергеја Јесењина „Ко сам, шта сам“, подсетила нас је Мила Михајловић, а своју поезију су казивали и Радмила Миљковић, која уједно и позвала на веће поштовање, превазилажење стереотипа и једнак приступ деци са посебним потребама, јер су она, како је Миљковићева појаснила,  равноправни чланови овог друштва.

Радмила Миљковић, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Млади песници Ђорђе Ђорђевић, али и Виктор Поповић, чија ће књига поезије бити промовисана у оквиру овогодишњих „Видовданских свечаности“, такође су казивали своје стихове.

Председник „Организације за особе са недостацима“, Драган Јосифовић наглашава да није важно само окупљање, већ да особама са посебним потребама треба пружити шансу да своје способности показују свакодневно, у школи и на факултетима, у позоришту, на песничким вечерима које се организују у Грачанице и околини.

Драган Јосифовић, Фото; В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Кроз изложбе и стварање наши чланови се осећају као потпуно равноправни чланови овог друштва и они би хтели да буду учесници свих активности које се организјују, без обзира да ли је у питању спорт, уметност или наука“, нагласио је Јосифовић.

Мила Михајловић рецитује Јесењинове стихове, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У оквиру програма промоције уметничког развоја жена са инвалидитетом, кога је подржао УСАИД, одржава се и радионица на којој ће близу 30 учесницика сликати и радити на изради разних уметничких предмета, који ће 20. јуна ове године бити представљени на изложби, коју организује „Организација особа са недостацима“ из Грачанице.

Фото: ГрачаницаОнлајн

Претходно је у просторијама Социјалног икубатора у Грачаници одржана дебата са које су проистекли закључци о неопходности појачане едукације особа са инвалидитетом која им, у зависности од њихових способности, гарантује новчану помоћ и запослење, али и превоз и персоналне асистенте. Такође је напоменуто да се посредством медија и невладиних органзација изврши притисак на локалне и централне власти да поштују законе и правилнике, како би се особама са инвалидитетом омогућио приступ свим институцијама.

Порука за директоре, педагоге и психологе у школама односи се на спровођењу већег броја пројеката посредством којих би било омогућено дружење деце са инвалидитетом са осталом децом у циљу превазилажење стереотипа који су, нажалост, све присутнији у савременом друштву.

Иван Миљковић