Далибор Јевтић: До сада није било жељених резултата у повратку расељених на Косово

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Поводом светског дана избеглица, потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак у оставци, Далибор Јевтић, оценио је да у повратку расељених све институције, чиниоци и друштво у целини морају уложити више напора, јер свих ових година није било жељених резултата.

„У тренутку када би питање повратка требало да буде давно затворена тема, ми данас, 20. јуна 2018. године, приликом обележавања и овог Светског дана избеглица, говоримо о бројки од 200 000 оних који су расељени са Косова и чињеници да они који желе да се на Косово врате, за то немају прилику, а неки од њих живе у нехуманим условима који су недостојни човека“, рекао је Далибор Јевтић и додао:

„Обележавање Светског дана избеглица треба да буде подсећање да су они који су некада живели у својим домовима данас далеко од њих и то је тако већ 19 дугих година. У великом броју градова на Косову у којима су Срби раније живели, данас Срба нема, а градови попут Мушутита и Ђаковице су забрањени за расељене, чак и за једнодневну посету, што је веома тужно“.

Министар за заједнице и повратак је изразио бригу што су услови за повратак, али и опстанaк на лошем нивоу и поручио онима који желе да се врате, да од тога никада неће одустати

„Уложићемо сав свој труд да вам повратак омогућимо, јер право на повратак и слободан живот је основно право свих и ми ћемо се за то и борити. Молим вас и данас да своја имања не продајете и будете упорни у намари да се вратите, јер ћемо једино тако успети у ономе чему сви тежимо а то је да поново буде ваше оно што вам је некада припадало“, истакао је Далибор Јевтић.

Министар за заједнице и повратак је закључио да је заједнички иманилац свих који се данас налазе ван својих домова исти, а то је да су протерани са својих имања и да нема разлике у патњи и болу који сви они осећају због неправде која им је нанета.

Анђелка Ћуп