Dalibor Jevtić: Do sada nije bilo željenih rezultata u povratku raseljenih na Kosovo

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Povodom svetskog dana izbeglica, potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić, ocenio je da u povratku raseljenih sve institucije, činioci i društvo u celini moraju uložiti više napora, jer svih ovih godina nije bilo željenih rezultata.

„U trenutku kada bi pitanje povratka trebalo da bude davno zatvorena tema, mi danas, 20. juna 2018. godine, prilikom obeležavanja i ovog Svetskog dana izbeglica, govorimo o brojki od 200 000 onih koji su raseljeni sa Kosova i činjenici da oni koji žele da se na Kosovo vrate, za to nemaju priliku, a neki od njih žive u nehumanim uslovima koji su nedostojni čoveka“, rekao je Dalibor Jevtić i dodao:

„Obeležavanje Svetskog dana izbeglica treba da bude podsećanje da su oni koji su nekada živeli u svojim domovima danas daleko od njih i to je tako već 19 dugih godina. U velikom broju gradova na Kosovu u kojima su Srbi ranije živeli, danas Srba nema, a gradovi poput Mušutita i Đakovice su zabranjeni za raseljene, čak i za jednodnevnu posetu, što je veoma tužno“.

Ministar za zajednice i povratak je izrazio brigu što su uslovi za povratak, ali i opstanak na lošem nivou i poručio onima koji žele da se vrate, da od toga nikada neće odustati

„Uložićemo sav svoj trud da vam povratak omogućimo, jer pravo na povratak i slobodan život je osnovno pravo svih i mi ćemo se za to i boriti. Molim vas i danas da svoja imanja ne prodajete i budete uporni u namari da se vratite, jer ćemo jedino tako uspeti u onome čemu svi težimo a to je da ponovo bude vaše ono što vam je nekada pripadalo“, istakao je Dalibor Jevtić.

Ministar za zajednice i povratak je zaključio da je zajednički imanilac svih koji se danas nalaze van svojih domova isti, a to je da su proterani sa svojih imanja i da nema razlike u patnji i bolu koji svi oni osećaju zbog nepravde koja im je naneta.

Anđelka Ćup