Српска координација: Какав је смисао преговора и тражења несатлих лица ако се не есхумирају позната гробна места?

Поводом  годишњице злочиначке акције хрватских војних и паравојних формација на заштићено подручје УН у селу Миљевци у околини Дрниша, 21.06.1992. године, у којој је убијено и измасакрирано четрдесет припадника територијалне одбране Републике Српске Крајине – Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије (Српска координација), издаје:

САОПШТЕЊЕ  ЗА ЈАВНОСТ

Ратни злочини хрватских паравојних и војних формација на Миљевачком платоу, након успостављања и доласка мировних снага ОУН, били  су најава етничког чишћења Срба из Хрватске, која се коначно десило у злочиначким акцијама: “Масленица“, “Медачки џеп“, “Бљесак“ и “Олуја“.

О монструозности поменутог злочина, говори чињеница, да су хрватски злочинци, након мучког убиства припадника ТО Републике Српске Крајине, жртве измасакрирали, а њихове посмртне остатке, по узору на усташке злочинце, бацили у крашку јаму, коју су затрпали смећем, како би прикрили трагове овог злочина.

Два месеца од почињеног ратног злочина, на притсак Међународне заједнице, извршена је ексхумација свих убијених и идентификација  двадесет осам жртава. Дванаест жртава је сахрањено на книнском гробљу, а породице до данашњег дана не могу добити њихове остатке, јер хрватска страна одбија ексхумацију и идентификацију.

Овом приликом Српска координација истиче да у Хрватској, према евиденцији надлежних  хрватских  органа, постоји седамдесет шест познатих гробних места где су сахрањене српске жртве и која се  одмах могу ексхумирати. Хрватска страна у свим преговорима и наступима о несталим лицима, наступа неискрено и непоштено.

 Питамо се: какав је смисао преговора и тражења несталих лица, уколико се не ексхумирају позната гробна места ?

Српска координација, у име породица несталих лица, изражава огорчење и протест због лицимерног и неразумног понашања и приступа у преговорима хрватске стране, која је у фебруару ове године, на највишем нивоу, од стране председнице Хрватске, примила делегацију срских удружења породица несталих и која четри месеца након тога није учинила ништа по питању ексхумације познатих гробних места на којима су сахрањени убијени Срби.