Регионални форум српских и албанских НВО: Будућност је ту где живиш и с ким живиш!

Умрежавања организација цивилног друштва, у циљу проналажење начина за унапређење сарадње и унутрашње комуникације невладиних организација српске и албанске заједнице, биле су теме Регионалног форума, који је одржан у Милошеву код Приштине.

Српске и албанске органицација састале су се у оквиру пројекта „Заједно за будућност“ и разговарале о питањима људских права, међуетничке сарадње и темама које утичу на свакодневни живот обе заједнице.

Панелисти Форима о умрежавању НВО, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Умрежавање је битно за невладине организација које имају своје циљеве, а уједно и због тога како би помогле заједници у организацији бољег живота“, рекла је Невенка Рикало, председница Удружења жена „Рука руци“,  иза које стоји осамнаестогодишње искуство у раду са женама, посебно у руралним срединама. Говорећи у панелу, Рикало је оценила, да цивлини сектор својим активностима мора да допринесе развију мреже невладиних организација.

„Морамо конкретно да радимо на циљу устпостављања стратешке мреже, са мањим бројем чланица, која ће бити фунционалнија у обављању својих задатака“, рекла је Невенка Рикало.

Небојша Перић. испред Социјалног предузећа из Грачанице, каже да ће састанак представника цивилног сектора сматрати успешним и сврсисходним, само уколико буде резултирао стварањем добре мреже цивилног друштва.

Небојша Перић, Социјално предузеће – Грачаница, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Перић је приметио да неке институције покушавају да умреже невладин сектор како би кроз њега лакше деловале. Он је додао да у српској заједници данас постоји и ради свега неколико организација које могу да се носе са постојећим изазовима, док је код албанске стране прича сасвим другачија.

„У албанској заједници постоје организације које су јаче и организованије, чак и од самих институција власти“, рекао је Перић.

Он је такође устврдио да су и у албанској и у српској заједници формиране разне невладине организације које постоје само због тога да би се, како је нагласио, задововољили страначки апетити.

„Многи су од невладиног и цивилног сектора направили добар бизнис. Имамо организације и људе који само јурцају за пројектима, како би задовољили донаторе, а не припаднике своје заједнице“, навео је Перић.

Он се такође заложио за умрежавање цивилног сектора и терортијално, и тематски што би, како је оценио, дало подршку увећању капацита цивилног сектора.

Председавајући саветодавног већа за заједнице, Канцеларије косовског председника Газмен Салијевић је такође напоменуо да је умрежавање невладиног сектора једини могући начин да се дође до адекватних промена.

Газмен Салијевић, Фото; В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„На Косову постоји Стратегија развоја Рома и Египћана од 2016. године, зато сматрам да међународну заједницу треба искористити што се тиче сратегије умрежавања. Уколико желимо да утичемо на промене на локалу, најлакши начин да учинимо јесте кроз заједнички наступ и кроз мрежу“, рекао је Салијевић

Дејан Радивојевић испред НВО „Форум за развој и мултиетничку сарадњду“ је нагалсио да треба направити разлика између мреже и умрежавања НВО са одговором на питање, које конкретне бенефите цивинлним организацијама доноси умрежавање?

Дејан Радивојевић, Фото: ГрачаницаОнлајн

„Данас имамо ситуацију да политичари или остали немају развијену свест шта значи невладин сектор. Имамо и невладин сектрор који под политичким утицајме нема шансе да буде оснажен. Мрежа невладиних организацијиа би требало да буде стабилан стуб друшва“, нагласио је Радивојевић.

Бесмир Ахмети, АРЕА, Фото; В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Бесмир Ахмети председник Омладинског центра АРЕА изнео је статистику да је свака пета млада особа на Косову данас, део неке политичке партије, невладине организације или спортског клуба.

„ Ако то узмемо у обзир можемо да замислимо какакв би то утицај био на друштвене промене, али када би сви радили ка заједничком циљу“, рекао је Ахмети.

За Ахметија питање умрежавања представља тимски рад, а искуство показује да је лакше блокирати једну, него ли двадесет организација које знају шта хоће и имају зајединички циљ.

„Радимо за опште интересе зајендице, а не за интересе наших заједница“, закључио је на крају председник Омладинског центра АРЕА Бесим Ахмети.

Џавид Мехмети из НВО „Фодем“ сматра да се треба превазићи контекст балканске историје јер је она сметња на путу ка напред.

Џавид Мехмети „Фодем“, Фото: В.Ћуп: ГрачаницаОнлајн

„Треба пронаћи сегменте умрежавања на локалном и регионалном нивоу како би преовладала људска вредност, јер је будућност ту где живиш и с ким живиш“, закључио је на крају излагања Мехмети.

Пројекат Регионалног форума организовале су „Community Development Institute“ – Code и „Riinvest Institute“, а финансиран је од стране УСАИД-а и спроводи се у 16 општина на Косову.

И.Миљковић