Опстати на Косову са вером у Бога и Лазарев завет

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: свечана заједничка седница косовске општине Грачаница и Скупштине града Приштина

Са заједничке свечане седнице косовске општине Грачаница и Скупштине града Приштина која функционише у систему Републике Србије, поручено је Србима да опстану и остану на вековним огњиштима, сложно и јединствено, са вером у Бога и Лазарев завет.

У оквиру Видовданских свечаности, у Дому културе Грачаница, одржана је заједничка седница Скупштине града Приштине са седиштем у Грачаници и Општине Грачаница.

Ова заједничка седница општина које функционишу у различитим системима, један је од показатеља да Срби само заједно и сложно могу да опстану и остану на овим просторима, поручио је архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац.

„Драго ми је да се окупљамо и сабирамо, што је и смисао и значење речи „црква“. Битно је да се за ове велике празнике враћамо основама нашега бића, и духовног и оног физичког. У цркви је то неодвојиво, јер ми нашим животом исповедамо реалност царства небеског. Када говоримо о себи као о небеском народу, то није митологија, већ исповедање царства небеског јесте сведочење и живот у литургијској реалности, већ сада и овде“, рекао је архимандрит Иларион, поручивши да царство небеско градимо када плетемо ваљане односе засноване на љубави, поштовању и давању могућности свакоме да се оствари као слободна личност.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: архимандрит Иларион

Позивајући све да се свакога дана враћају реалности Косовског завета, архимандрит Иларион је подсетио да је велика одговорност свих који живе у овим тешким временима на Косову и Метохији.

„Није погрешно да нас Видовдан, овај велики дан и празник подсећа на вид и да се трудимо да тај вид изоштравамо и да видимо добро, да не будемо слепи код очију, зато што ми треба вама да проповедамо, јесте да је добро, веома, без обзира колико су тешке околности. Не заборавите да су наши преци, посебно на овим просторима, живели тако и са том вером, иначе да нису живели са том вером, не би нас било данас овде. У тренуцима потпуног безнађа, у тренуцима када нису имали ни на кога да се ослоне, они су говорили: „Слатки Бог, слатка Црква, даће Бог, идемо само са Богом напред““, закључио је игуман манастира Драганац, позивајући Србе да долазе на Свету литургију и да се причешћују, јер они који не долазе на Свету литургију, полако се одричу свог идентитета и свога хришћанског српског имена.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Љубинко Караџић

Председник Привременог органа града Приштине, Љубинко Караџић, подсетио је да се са ове седнице шаље порука јединства, у циљу опстанка на овим просторима.

„Данас смо у обавези према прецима, исто а можда и више према потомцима, да наш јединствен рад оснажимо, како би неке наредне генерације могле да се похвале да ова наша страдалничка прошлост, није и садашњост и будућност“, рекао је Караџић.

На значај Видовдана у историји, памћењу и животу Срба, подсетио је председник Општине Грачаница, Срђан Поповић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Срђан Поповић

„Овде нас је сабрала снага завета, жртве и непролазних дела наше прошлости. Све оно што је настало пре Видовдана, укључујући и нашу Грачаницу, улива се у њега, као у велико језеро духа, националног идентитета и особености“, рекао је Поповић.

Седници је, осим општинских одборника и запослених у локалним самоуправама, културних и јавних радника из Грачанице, присуствовао и државни секретар у Министарству привреде Републике Србије, Бранимир Стојановић.

Анђелка Ћуп