Вулину за Видовдан забрањен долазак на Косово

Министру одбране Републике Србије и посреднику у бриселском дијалогу, Александру Вулину,Приштинске влсти су забраниле посету Косову и Метохији повподом Видовдана. Овакву одлуку косовских власти најоштрије је осудила Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, назвавши је скандалозном.

„Јасно је да је таква одлука донета у координацији Приштине и Европске службе за спољне послове с намером да се понизи Србија.  Ова одлука је тим гора што долази после пристанка приштинске стране на састанку у недељу у Бриселу да се придржава до сада постигнутих споразума, и понаша са уважавањем и поштовањем према страни са којом, наводно, жели договор“, наглашено је у саоштењу Канцелраије за КиМ.

Из Канцеларије подсећају да је посета министра Вулина најављена у складу са устаљеним процедурама и њено онемогућавање, како се наглашава, јесте најгрубље кршење Споразума о посетама званичника, чији је гарант управо Европска унија.

„Представници појединих држава су протеклих дана, такође, пробали да у нашој земљи уведу вербални деликт, покушавајући да нашим државним званичницима сугеришу какву би врсту порука требало да упуте на Видовдан, што је догађај без преседана у дипломатској пракси.

Министар Вулин ће у вези са овим питањем одржати хитне консултације са председником Републике Србије Александром Вучићем, о чијој садржини ће јавност бити благовремено обавештена“, наглашено је на крају саопштења.