Dom kulture u Grčanici u plavom, u znak podrške ponovnom otvaranju Narodnog muzeja u Beogradu

Posle 15 godina, obnovljena zgrada Narodnog muzeja u Beogradu konačno je otvorila vrata za posetioce. Svečanom otvaranju prisustvovali su državni zvaničnici, ugledne ličnosti iz sfere umetnosti, kulture i nauke, kao i brojna publika. Zgrada obnovljenog zdanja na Trgu republike bila je osvetljena plavom bojom koja je bila boja večeri. U znak podrške i pozdrava tome što je najprestižnija insititucija kulture u nas otovrena, svi muzeji u Srbiji bili su osvetljeni u plavo. U plavo su sinoć  bili osvteljeni fasada i zidovi Galerije i  Doma kuluture u Grčanici.  

Narodni muzej Beograd, Foto: RTS

Plava boja je noseća boja otvaranja Narodnog muzeja u Beogradu zbog dela Đure Jakšića čuvene „Devojke u plavom“ koja je ponovo zauzela počanso mesto u ovom zdanju.

Devojojka u plavom, slika Đure Jakšića, ponovo sija punim sjajem

Takođe je i fasada muzeja bila osvetljena u plavo, a i sve zvanice su bile obučene u plave toalete ili nosile na garderobi plave detalje, čak su se služili i plavi kokteli.

Otvaranje Narodnog muzeja je upriličeno na Trgu republike u Beogradu kao multimedijalni spektakl pod sloganom „Da li se prepoznajemo“, u zgradi koja je rekonstruisana nakon petnaest godina.

Nekoliko hiljada Beograđana, uprkos kiši, posmatralo je otvaranje Muzeja, digitalna video-instalacija razvila se prednjom fasadom zdanja, a građani su mogli da vide autore i njihova dela koja su izložena, a ovo je bio prvi video spektakl te vrste kod nas.

 

Galerija Doma kulture osvetljena u plavo, Foto; V.Ćup, GračanicaOnlaj

U znak podrške otvaranju renoviranog zdanja najše najstarije muzejske ustanove u zemlji i Dom kulture u Gračanici se uključuo u akciju tako što je spoljašnju fasadu i zidove Galerije osvetilio plavom Bojom.

I. Miljković