Prva škola, prvi koncert, emocije i gromoglasan aplauz za male balerine i baletane

Prvi baletski koncert, prvih polaznika, prve Škole baleta u Gračanici, koja je počela sa radom u aprilu ove godine, održan je sinoć u Gračanici u okviru završnice ovogodišnjih „Vidovdkanskih svečanosti“.

Posle samo tri meseca upornog i strpljivog vežbanja, koje je sa mališanima iz Gračanice i okoline svakog vikenda odrađivala baletski pedagog iz Beograda Lidija Rakočević Pavlović, usledili su i prvi rezultati. Ponosno i smelo, naše male balerine i baletani, zaplesali su na vrohovima prstiju, pred prepunom salom Doma kulture u Gračanici.

Baletski pedagog Lidija Rakočević Pavlović: Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Velika mi je čast što sam u Gračanici i što smo u okviru „Vidovdanskih svečanosti“  svi zajedno uradili prvi koncert, prve škole baleta“, rekla je ne skrivajući emocije baletski pedagog, Lidija Rakočević Pavlović.

Naglasivši kako je oduševljena odzivom dece, odličnom saradnjnom sa roditeljima i organizatorima, Lidija je dodala da je balet u Gračanici odlično prihvaćen, te da tek predstoji ozbiljniji rad sa decom.

„Ovo je samo početak nekog ozbiljnijeg rada koji treba da usledi. Moramo da kažemo da mi postojimo svega tri meseca i da za to vreme vreme sa časovima funkcionišemo vikendima, što je brojčano malo, ali smo uspeli sve da sažmemo u nekih pola sata koncerta.  Raduje me što je reakcija publike bila jako, jako pozitivna“, rekla je Rakočević Pavlović.

Razigrane male balerina na sceni Doma kulture u Gračanici, Foto: V.Ćup, GračanicaOnlajn

Prva škola Baleta, u nekoj od srpskih sredina na Kosovu i Metohiji posle rata 1999. godine, počela je sa radom februara 2018. u okviru Doma kulture u Gračanici. Aleksandar Ilić, prvi solista Baleta Narodnog pozoiršta i profesor na Institutu za umetničku igru u Beogradu otvorio je šlolu rečima da „nismo ni svesni činjenice da činimo veliku stvar za igru i balet.“

Prepuna sala oduševljenih roditelja i rođaka koji su došli da bodre male balerine. Foto; V.Ćup, GračanicaOnlajn

„Projekat škole baleta u Gračanici se nastavlja od jeseni naprednijim načinom rada sa decom“ kaže Snežana Petrović urednik muzičkog programa Doma kulture u Gračanici.

„Meni su suze potekle kada sam ih videla sve zajedno na sceni, to je dokaz da smo uradili pravu stvar i da samo malo volje treba kako bismo iz dece izvukli ono najbolje što poseduju. To je dokaz da sav naš trud nije buo uzaludan, presrećna sam i rekacijom publike i zbog dece i zbog škole“, rekla je Petrovićeva.

Lidija Rakočević Pavlović kaže da je Vidovdanski koncert u Gračanci pokazao da može ozbiljno i profesionalno da se radi. Ona je dodala kako do uspeha predstoji puno rada i zalaganja, ali da se nada da će upravo iz Škole baleta u Gračanici jednog dana izaći neka poznata prima balerina.


„Terpsihora“ za Školu baleta u Gračanici 

Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, na svečanosti organizovanoj povodom Svetskog dana igre, 29. aprila, u Muzeju Narodnog pozoriša u Beogradu, Domu kulture u Gračanici dodelilo je specijalnu nagradu i pohvalu „Terpsihora“ za izuzetan doprinos u pokretanju Škole baleta za osnovno obrazovanje, smer klasičan balet.


Školu baleta u Gračanici finanskijski je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Vlade Republike Srbije a pokrenuo Dom Kulture u Gračanici.

Ivan Miljković