fbpx

Džavit Haliti zatražio od delegacije NATO-a prijem BSK u sastav NATO trupa i pomoć u dobijanju vizne liberalizaciji za Kosovo

Članovi Predsedništva Skupštin Kosovo, na čelu sa potpredsednikom Skupštine, Džavitom Halitijem sastali su se u Prištini sa  delegaciju Parlamentarne skupštine NATO-a. Politički događaji na Kosovu, evropske integracije, liberalizacija viznog režima i članstvo  KSB -a u NATO-u, bili su centralne teme ovog sastanaka, saoptila je info-služba Skuptšine Kosova.

Zahvalivši se na zajedničkom sastanku sa vođama delegacije NATO-a, Haliti je dodao da je ovo “poseban dan, ne samo za parlament, već i za sve kosovske institucije”.

Predstavnike Parlamentarne skupštine NATO-a potpredsednik kosovske skupštine je obavestio o poslednjim političkim događajima na Kosovu, ali i o reformama koje su institucije sprovele i preduzele na putu ka evropskim integracijama.

Haliti je goste upoznao i sa tim,  koliko su ispunjeni kriterijumi za viznu liberalizaciju, uključujući i to, koliko su Bezbednosne snage Kosova obučene i spremne za pridruživanje NATO-u u njihovim misijama“.

Potrepdsednik kosovskog parlamenta je zahtevao da delegacija Parlamentarne skupštine NATO-a podrži Bezbednosne snage Kosova (BSK), kao deo oružanih snaga NATO-a, ali je takođe i zatražio podršku za liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Paolo Ali, predsednik Parlamentarne skupštine NATO-a, izjavio je da je normalizacija odnosa sa Srbijom neophodan uslov za članstvo Kosova u ovoj organizaciji. On je takođe najavio da su borba protiv korupcije i vladavine zakona ključna za članstvo Kosova u EU i NATO.

„Normalizacija odnosa sa Srbijom ostaje najvažniji uslov za ove procese. Isto, suzbijanje korupcije i vladavine zakona u osnovi su pravi put ka evroatlantskim zemljama. Borba protiv terorizma ostaje izazov za sve, tako da još uvek ima dosta posla“,naglasio je Ali.

Predstavnik delegaicje NATO-a je ponovio da je zapadni Balkan važan region za Evropu, obećavajući da je integracija zagarantovana, ali pod uslovom da svaka država ispunjava svoje obaveze.

„Pratimo napredak u regionu, shvatamo da građani Kosova žele da uđu u NATO, naravno da je i dalje treba puno raditi, ali uveravam vas da je Kosovo na pravom putu, ispunjavanju ciljeva da postanu deo NATO-a „, rekao je Paolo Ali, predsednik Parlamentarne skupštine NATO-a.

Na kraju sastanka, Alli je naglasila: „Evropa neće biti potpuna ukoliko u svojoj porodici nema zemlje zapadnog Balkana“, saopštava info-služba Skupštine Kosova.

I.M.

 

%d bloggers like this: