Транспарентност општина: Партеш

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Партеш
Само оснажен цивилни сектор може грађане да упозна са њиховим правима у вези са транспаретношћу рада општине Партеш

У општини Партеш, формираној 2010. године по Ахтисаријевом плану, већина грађана са којима смо разговарали, задовољна је радом органа локалне самоуправе, док они незадовољни нису хтели пред наше камере. Представници цивилног сектора верују да се транспарентност у раду општинских служби може побољшати већом активношћу грађана. Међутим, запослени у локалној самоуправи тврде да је општинска администрација у Партешу постала прави сервис грађана.

Општина Партеш обухвата села Партеш, Пасјане и Доњу Будригу и једна је од десет општина са српском већином, формирана на основу Ахтисаријевог плана. На последњим локаланим изборима на Косову, одржаним у новембру 2017. године, изабран је нови сазива Скупштине Општине, као и градоначелник.

Данас су приметне промене у овој локалној самоуправи: путеви су асфалтирани, уређене су зелене површине, села имају водовод и канализацију, улично осветљење и видео надзор.

Већину грађана интересује рад локалне самоуправе, али сматрају да многе активности зависе од централних институција.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Општина Партеш

„Не знам која средства и одакле долазе и како се троше, али оно што раде, није баш квалитетно рађено раније. Они који су сада дошли на власт, труде се и да улепшају село, али за то требају средства. Не знам да ли општина уопште има пара. Радници који раде у општини, раде добро, али немају подршку из Митровице и Приштине, а тамо је главна централа. Мислим да се тамо у врху узима, а мало се даје реповима, поготову Поморављу, које је сто посто запостављено“, рекао нам је шездесетогодишњи мештанин села Партеш.

Четрдесетогодишњи мештанин села Пасјана каже да је ове године доста урађено на побољшању инфраструктуре у општини Партеш, а и општински службеници и изабрани органи локалне власте раде знатно транспарентније:

„Једном недељно градоначелник прима грађане, а документа можете да извадите свакодневно и не чека се дуго. Једном месечно се организују јавне дебате на којима се грађани упознају са буџетом, плановима улагања, директори упознају грађане са донацијама, са колико средстава општина располаже, грађани предлажу шта би требало да се уради.“

Представници цивилног сектора сматрају да се транспарентност у раду локалних органа власти може побољшати, али да то у великом делу зависи од самих грађана.

Стефан Стојановић, извршни директор НВО „Сократ“ као и грађани које смо интервјуисали тврди да је рад на терену у општини Партеш, од оснивања до данас, значајно унапређен и да је то видљиво на терену.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Стефан Стојановић, НВО „Сократ“

„Што се тиче административног дела рада локалне самоуправе, и то је у доброј мери унапређено. Службеници који раде у општини имају знатно више искуства, више знања, унапређени су капацитети и њихов рад протиче јако брзо и ефикасно“, каже Стојановић.

Стојановић оцењује да су грађани и представници цивилног друштва упознати са својим правима када је у питању транспарентност рада локалне самоуправе, али да нису довољно активни како би то своје право искористили и самим тим помогли у раду локалним властима, али и својим мештанима.

„Тренутно не примећујем одговарајућу активност самих грађана, али и представника цивилног друштва, али се надам да ћемо у наредном периоду радити на већим активностима самих грађана, не само да се информишу, него и да узму учешће у процесима доношења одлука“, каже директор НВО „Сократ“

Са друге стране, Зоран Ђокић, заменик директора НВО „Омладинска партешка активност“ мисли да грађани нису довољно упознати ни са радом локалне самоуправе, али и са својим правима.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Зоран Ђокић, НВО „Омладинска партешка активност“

„Половина људи знају своја права, а половина не зна. Највећи је проблем јер нема довољно капацитета невладиних организација да спроводе активности којима би упознавали грађане са правима. Невладине организације се углавном баве културним и спортским активностима, док истраживања и едукацију мало раде“, сматра Ђокић, додајући да се нова општинска власт труди да побољша инфраструктуру и да су на терену видиљиве позитивне промене.

Запослени и руководство општине Партеш тврде да су доласком нове власти на чело ове општине која броји нешто мање од 5.000 становника, постали прави сервис грађана и да постепено испуњавају сва предизборна обећања.

Лазар Мирковић, административни службеник сматра да је коначно Општина Партеш постала прави сервис грађана.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Лазар Мирковић, административни службеник Општине Партеш

„Људи у свако доба могу да изваде документа која су им потребна, могу да посете и градоначелника, износе своје проблеме и предлоге. Било какав документ и дозволу могу да изваде у најкраћем могућем року, омогућен им је увид у јавна документа. Међутим, грађани баш и нису заинтересовани за то, па смо прошле године имали само два захтева за увид у јавна документа“, каже Мирковић.

На незаинтересованост грађана да се укључе у процес доношења одлука, највише утиче ранија власт и разочараност у њихова неиспуњена обећања, сматра Далибор Васић, службеник за људска и мањинска права у општини Партеш.

„Имамо једном месечно и састанак са Канцеларијом омбудсмана, мада на њега ретко ко од грађана долази. Такође, трудимо се да упознамо грађане са њиховим правима на различите начине, у свим местима имамо огласне табле, организујемо јавне дебате, разговарамо са њима“, каже Васић.

На тему транспарентности, округли сто у Партешу, организовала је НВО „Комуникација за развој друштва-ЦСД“ из Грачанице. Поред двадесетак представника цивилног сектора, студената и средњошколаца, на округлом столу су говорили и запослени у општинској администрацији.

Округли сто је оргнизован у оквиру пројекта „Одговорно друштво, транспарентне општине“, који подржава Косовска фондација за отворено друштво, а спроводе га осим НВО „Комуникација за развој друштва“ и НВО „Нова друштвена иницијатива“, са медијским партнерима РТВ Мир и НВО „Омониа“.


Уз подршку Косовске фондације за отворено друштво, у Општини Клокот је одржан округли сто на тему транспарентности. Градоначелник, Божидар Дејановић и његов заменик, Саша Мирковић, разговарали су са грађанима и представницима цивилног сектора о раду општинске администрације, активирању грађана у процесу доношења одлука, као и о сарадњи са цивилним сектором. Округли сто је организовала НВО „Комуникација за развој друштва-ЦСД“ из Грачанице, у оквиру пројекта „Одговорно друштво, транспарентне општине“, који спроводи са Новом друштвеном иницијативом из Северне Митровице и медијским партнерима, РТВ Мир и НВО „Омониа“.


Анђелка Ћуп