Ђурић Ротему: Београд инсистира на формирању ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састаo се данас са генералним директором Министарства спољних послова Израела Јувалом Ротемом, којем је захвалио на доследном опредељењу његове државе да не призна једнострано проглашену независност Косова.

Ђурић је високог израелског званичника упознао са током дијалога Београда и Приштине и предочио му јасно опредељење Београда за решавање свих проблема у региону мирним и политичким средствима.

Београд, како је истакао, инсистира на доследном поштовању договора постигнутих у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ, пре свега на успостављању Заједнице српских општина, као кључног елемента Првог бриселског споразума. Ђурић је изразио задовољство због чињенице да су политичке и економске везе Србије и Израела из године у годину све јаче, што се јасно види и у порасту броја инвестиција које долазе из те земље.

Подсећајући да је Краљевина Србија пре једног века била прва држава која је подржала Балфурову декларацију, и тиме Јеврејима признала право на формирање државе, Ђурић је истакао да са једнаким симпатијама и разумевањем Србија и српски народ и данас негују везе и пријатељство са јеврејским народом и Државом Израел.

Српски и јеврејски народ, како је нагласио, нераскидиво повезује искуство тешког страдања кроз историју и жеља да се развијају и напредују у миру у оквиру својих суверених и демократских држава.

Састанку је присуствовала и амбасадорка Израела у Републици Србији Алона Фишер-Кам.