Osveštana crkva i zvono u Novom Badovcu

Освећење цркве Свете Анастасије у Новом Бадовцу

U novoizgrađenoj crkvi Svete Anastasije Srpske u Novom Badovcu, nadomak Gračanice, danas prepodne, obavljeno je osvećenje crkve i crvenog zvona. Čin osvećenja su u prisustvu velikog broja verinika i uz blagoslov vladike Teodosija obavili eparhijski sveštenici.

Osveštanje crkve Sc. Anastasije Srpske, Foto: Opština Gračanica

Činu osvećenja prisustvovao je veliki broj vernika i meštana Novog Badovca, predstavnici političkog i javnog života, među kojima su bili i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i mađarski ambasador Laslo Markuz.

Činu osveštanja pristustvovao je i veliki broj vernika: Foto: Opština Gračanica

„Crkva je upravo mesto gde bi narod trebalo da se okuplja. Verujem da će Sveta Anastasija da čuva Novi Badovac i njegove meštane, ali i celu opštinu Gračanica“, reako je u obraćanju predsednik opštine Gračancica Srđan Popović.

Predsednik crkvenog odbora Vladica Trajković je gradonačelniku Srđanu Popoviću uručio zahvalnicu za sve što je lokalna samouprava uradila da meštani, posle 25 godina od naseljavanja ovog mesta dobiju parohijsku crkvu.

Zahvalnica Opštini Gračanica i predsednku optšine

Izgradnju crkve u Novom Badovcu finansirala je opština Gračanica, koja je takođe obezbedila i parcelu na kojoj je izgrađena.

Crkva je posvećena Svetoj Anastasiji Srpskoj, majci Svetog Save, i nalazi se na samom ulazu u Novi Badovac. Inicijativu za njenu izgradnju pokrenuli su meštani ovog sela.

(info služba Opštine Gračanica)