Хоџа затражила подршку Немачке за добијање визне либерализације

Косовскa министарка за европске интеграције Дурата Хоџа, током званичне посете Савезној Републици Немачкој,  састала се са министром за европске послове те земље Михаелом Ротом.

Хоџа је обавестила немачког колегу о најновијим дешавањима на Косову, реформама и посвећености институција на унапређењу агенде интеграција, сапштено је из кабинета министарке за еворпске интеграције.

Дуарта Хоџа у Немачкој, Фото: Служба за информисање Владе Косова

Косовска министарка је такође затражила подршку Немачке за процес либерализације визног режима, истичући да је Косово испунило укупно 95 услова, наведених у Мапи пута за визе.

Немачког колегу, Хоџа је информисало о борби против организираног криминала и корупције, те нагласила да ће се ова посвећеност наставити и после добијања визне либерализације.

Она је нагласила да грађани Косова дуго чекају на визну либерализацију и оценила да заслужују слободно кретање. Дуарта Хоџа је информисала министра Рота да је Косово предузело неопходне реформе за контролу границе и законе за странце обећавши да либерализација визног режима неће бити злоупотребљени од стране  косовских грађана.

Немачки министар европских послов Михаел Рот је похвалио уложене напоре на европском путу Косова и понудио подршку Немачке у том смеру. Он је напомуо да још много тога остаје да се уради у циљу европских интеграција и процеса који су кључни за Косово а један од тих услова је, како је нагласио и наставак дијалога са Београдом.