fbpx

Žetva u Donjoj Moravi: Važno je da je bogato rodilo!

Возач комбајна, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Dobro je dao Bog! Rodilo je ove godine, juče sam ovršio svoje, a danas nastavljam dalje, ko me pozove“, kaže kombajner Novica Savić iz Raniluga kod Kosovske Kamenice. Zatekli smo ga dok je, na jedinoj benzinskoj pumpi u selu, punio gorivo u rezervoar svgog kombajna.

U Ataru Raniluga žetva ječma i pšenice je uveliko u toku. Počela je istovremeno, još pre nedelju dana. Pod pšenicom je najveći deo oranica, a poljoprivrednici ove godine imaju razloga da nakrive kapu i zadovoljno trljaju ruke, što se roda tiče, ali kad je otkupna cena žita u pitanju, jošu uvek se ne zna kako će biti formirana.

„Nema zagarantovane cene! To otkupljivači na kraju kad otkupe sve žito, onda nam „lupe“ cenu koja im odgovara“, nezadovoljno odgovara Novica.

On dodaje da su ove godine njegove usluge malo skuplje, jer je poskupelo gorivo. Inače je cena kombajniranja ranijih godina bila 100 evra po hektaru.

Novica zadovoljno ističe da je ova godina je u odnosu na prošlu mnogo bolja i da je pšenica rekordno rodila, da je zrno puno jer je bilo dovoljno padavina i sunčanih dana.

Zemljoradnici koji sz ispoštovali vremenske rokove setve, primenili prskanje i đubrenje nemaju razloga za brigu, prinosi pšenice mora da budu dobri, poručuju poljoprivrednici iz Donje Morave.

„Čim po požnjevenom aru dobijemo džak pšenice, mi odmah znamo da je žetva berićetna“, govori kombajner Novica Savić iz Raniluga.

„Važno je da dobro i bogato rodilo i da Bog da, da vreme posluži, pa da svi zavše žetvu  i napune svoje ambare, baš kao i ja, kaže zadovoljno Novica i izvinjava se jer mora da žuri.

Kukuruzna polja u ataru Raniluga, Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Ljudi čekaju, a kad žetva počne onda se ne staje od jutra do mraka kako bi se poslovi u polju završili pre kiše.

Ove godine bilo je dosta padavina, tako da se poljoprivereni proizvodđači iz ovog kraja nadaju i dobrom rodu kukuruza.

I. Miljković
%d bloggers like this: