Оптшина Ранилуг: Без билтена и јавног гласила, информације преко друштевних мрежа ипак стижу до грaђана

Оснажити цивилни сектор и охрабрти га да заједно са грађанима присуствује јавним дебатама и седницама Скуштине општине Ранилуг, износи предлоге, не само када је транспарентност рада општине у питању, већ и о проблемима инфраструктуре, здравства, просвете, и пољопривреде, која је окосница развоја ове општине, изазови су за општинско руководство и цивилни сектор. То су уједно и закључци трибине под називом „Одговорно друштво-транспаретне општине“ која се организује у 10 општина са српском већином, уз подршку Косовске фондације за отворено друштво.

Панорама Ранилуга, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Општина Ранилуг је већински српска општина која је формирана према плану Мартија Ахтисарија 2009. године. Убраја се у мање локалне самоуправе, јер територијално обухвата површину нешто већу од 77 квадратних километара.

Од новембра прошле године, општинска администрација је измештена у нови и бољи простор, на узвишењу које је подједнако удаљено од свих 13 села.  Међутим, о томе колико је општинска администрација заиста удаљена од својих грађана, мишљења су подељена. Док једни немају шта да замере својим локалним представницима, други наводе да је било неправилности приликом поделе грађевинског материјала. У једноме се слажу сви, колио год да је општина транспаретна у свом раду, посла за младе нема.

Зграда нове Општине, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У општини Ранилуг живи више од 6.000 становиника. Близу 99% су Срби, који су бојкотовали последњи попис, што је главни разлог зашто се из касе Владе Косова издваја упола мање средстава за годишњи буџет, у односу на реалан број становништва. Међутим, са праксом да сваком новорођеном детету и венчаним младенцима општина поклања одређена новчана средства, није се престало.

Јаворка Симић Тасић, матичарка, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Бивши градоначелник, трагично пострадали Градимир Микић, увео је ово правило које се и данас поштује, каже општински менаџер за матичне послове, Јаворка Симић Тасић.

„Општина Ранилуг је једина локална самоуправа која даје субвенције у износу од 250 евра, за свако новорођено дете, али  и свако треће дете добија од нас по 30 евра месечно до поласка у школу. Млади брачни парови који се венчају, добијају 100 евра.“, каже Симић Тасић.

Директор општинске администрације Милош Томић, каже да општинске власти чине све да сваку информацију поделе са грађанима.

„Ми смо на борду директора донели одлуку да ће јавна презентација буџета за 2019. годину и извештај градоначелника бити одржани од 29. јула до 1. августа у сваком од 13 села наше општине. Замолићемо грађане да дају конкретне предлоге за капиталне инвестиције за следећу годину“, навео је Томић.

Директор администрације у Општини Ранилуг, Милош Томић, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Оцењујући рад општинског руководства, мишљења грађана су подељена.

„Нити нам се јавља када треба да се подносе захтев за доделу помоћи, нити нам се ишта јавља. Све је то повезана компанија која дели паре међуосбоно“, каже огоречно старији мештанин Ранилуга, који није желео да се представи.

„Излазим на изборе да завршим ту грађанску обавезу, али искрено не пратим рад општине толико. Иначе, ако неко жели да се информише, све је на интернет страници, тако да све може да види“, каже мештанка Слађана Нојић.

Слађана Нојић: све инфомрације о раду општине Ранилуг су на интернету, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Општна Ранулуг нема буџетом предвиђена средства за билтен, а пошто нема ниједно јавно гласило, подаци на интернет страници општине се нередовно ажурирају у бази у Приштини, кажу у општинској информативној служби. Све информације од јавног значаја за становништво, постављају на својој фејсбук страници, која локалну самоуправу не кошта ништа. Међутим, такве информације су од користи онима који умеју да рукују савременом технологијом, док су остали ускраћени за исте. У оваквим ситуацијама цивилни сектор би требало да припомогне. Али овде је и он у повоју.

„Могу да кажем да смо скоро формирали женску иницијативу. Што се тиче заинтересованости жена да се укључе у процес рада општине или у процес планирања буџета, ја сам презадовољна“, каже Зорица Натић, општинска службеница за родну равноправност. Натићева додаје да су жене активније и заинтересованије да изнесу своје предлоге, и за капиталне инвестиције и за остале ствари које се односе на рад ове локалне самоуправе.

„Општина Ранилуг има скроман буџет. Мислим да цивилни сектор треба да се више активира у том погледу, да да неку идеју, па да из те идеје проистекне нешто што је добро, и за грађане, и за општинску власт“, наводи директор општинске администрације, Милош Томић.

На округлом столу, који је у Општини Ранилуг на тему транспарентности, организовала НВО „Комуникација за развој друштва“ из Грачанице, такође је закључено да је неопходна већа активност грађана и цивилног друштва у процесу доношење одлука.


Уз подршку Косовске фондације за отворено друштво, у Општини Ранилуг је одржан округли сто на тему транспарентности.  Округли сто је организовала НВО „Комуникација за развој друштва-ЦСД“ из Грачанице, у оквиру пројекта „Одговорно друштво, транспарентне општине“, који спроводи са Новом друштвеном иницијативом из Северне Митровице и медијским партнерима, РТВ Мир и НВО „Омониа“.


Иван Миљковић