У Општини Ново Брдо информације до грађана стижу без интеренета и јавног гласила

За једну од просторно највећих општина на Косову, која се простире на површини од чак 204 квадратнa километара, проблем обавештавања грађана представља и те како велики изазов. Радио станица, која је служила као средство оглашавања локалној самоуправи у овој општини, годинама не ради.

Грађани се о конкурсима, јавним дебатама, додели грантова, тендерима, информишу путем општинског сајта и то представља велики проблем у општини где интернета ретко где има.

 

Заменик председника Општоне Ново Брдо, Синишта Димић, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Трудимо се да на сваки начин путем јавних дебата или путем нашег веб сајта, који функционише на два језика, обавестимо грађане о свим  активностима које општина има“, каже заменик председника Општине Ново Брдо, Синиша Димић.

Како је ово брдско-планинска средина коју карактерише велика разуђеност села, неприсутпачан терен и непостојање интернета, у оваквим околностима, једини начин оглашавања је позивање посредством представника села, који је дужан да информације од јавног значаја пренесе свим својим мештанима.

Бостане, панорама, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Неколико пута смо покренули иницијативу да формирамо неки штампани или електронски медиј, попут радио станице. За сада нисмо имали успеха, али наставићемо да радимо на томе“, обећава заменик првог човек општине, Славиша Димић.

Џемаиљ Буњаку, мештанин засеока Буњаци, каже да њега посебно интересују донације, а да општинска администрација о њима увек јавља на време.

„Увек посећујем јавне општинске дебате о донацијама и увек смо обавештени о њима“, каже Буњаку.

Он додаје да је становништво овог краја углавном незаинтересовано и да ретко посећује јавне дебате и трибине које организјуе локална самоуправа.

Новобрдска тврђава, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У општини наводе да је учешће грађана у јавним дебатама задовољавајуће, односно,  нити боље, нити горе од суседних локалних самоуправа.

Веће учешће грађана и цивилног сектора са конкретним предлозима и пројектима могло би бити  и боље, и конкретније. Међутим, цивилни сектор је овде слабо развијен и требало би радити на његовом оснаживању и охрабривању да јавно иступи са својим идејама, поручују из локалне самоуправе.

Драгутин Перић, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Грађани Општине Ново Брдо за сада су задовољни радом општинске администрације:

„Тренутно, општина излази у сусрет сваком грађанину.  Да је услужна,  услужна је, нико се до сада није жалио да чека на неки документ“, каже Драгутин Перић из Прековца.

Иако застарелом механизацијом, општинске службе успевају да у зимском периоду све путеве одржавају чистим. Међутим, организација јавног превоза остаје проблем који још увек мучи и грађане и општинску власт.

„Законски имамо право да објављујемо тендере, али због недостатка средстава, то не можемо учинити”, каже директорка општинских јавних служби, Шефкија Мехмети.

“Тражили смо од Министарства инфраструктуре да нам изађе у сусрет, на шта имају право, али већ седам месеци не можено да решимо поблем јавног превоза за своје грађане“, тврди Мехмети.

Ново Брдо, Панорама, Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У Општини Ново Брдо истичу да проблеме решавају са онолико пара са колико располажу у буџету. Конкретни предлози грађана и цивилниог сектора су, како овде истичу, више него потребни. Иако општина по попису има близу 10. 000 становника средства се добијају за нешто више од  6.000, јер се већина Срба није одазвала попису на Косову 2011. године. За капиталне инвестиције предвиђено је близу 400. 000. евра. Ово је мултиетничка средина у којој Срби чине више од 50 одсто становништа, док је Албанаца нешто мање, има их близу 45 процента.


Да би Општина Ново Брдо заиста могла да буде потпуно транспарентна, потребно је оснажити цивилни сектор, упознати грађане о њиховим правима и основати барем један локални медиј, закључено је на округлом столу у Новом Брду, који је уз подршку Косовске фондације за отворено друштво, организовала НВО „Комуникација за развој друштваЦСД“. Округли сто је организован у оквиру пројекта „Одговорно друштво, транспаренте општине“, који се спроводи у десет општина са српском већином.


Иван Миљковић