fbpx

Petrovdan u Velikoj Hoči

Петровдан у Великој Хочи, Фото: О. Радић

Praznik Svetih apostola Petra i Pavla obeležen je danas i u Velikoj Hoči, kraj Orahovca, svetom litrugijom koju je služio protojerej stavrofor Milenko Dragićević. Bezmalo pedesetak vernika iz Orahovca, Velike Hoče i iz ostalih srpskih sredina sa Kosova i Metohije prisustvovalo je bogosluženju ali i svetoj tajni pričešća, koja je usledila posle petonedeljnog posta,  kao i presecanju slavskog kolača.

Petrovdan u Velikoj Hoči, Foto: O. Radić

Na temeljima drevne crkve Svetog Petra prerezan je slavski kolač domaćina Živorada Čubonovića. Ovo je jedina porodica u Velikoj Hoči koja Petrovdan slavi kao svoju krsnu slavu.

Otac Milenko je u besedi vernike pozvao na ljubav jednih prema drugima, uz želju da budu istrajnu na hrišćnskom putu, u molitvi i strpljenju dočekaju bolje dane.

„Neka nam Bog da mir, ljubav, veru i nadu da u Golemoj Oči istrajemo do vremena dolaska Gospoda našega Isusa Hrista. Stojaćemo na ovom mestu, ako da Bog i dogodine, uz nepreusušnu molitvu i želju da se naša prognana braća sa Kosova i Metohije vrate i ponovo rasplamsaju vatru u svojim srcima i porodičnim gnezdima. Ima nade, ima vere i ljubavi,  deca da nam se rađaju u Golemoj Oči, i da ova Gospodnja zemlja bude opet ispunjena nama, prema onoj Gospodnjoj:  rađajte se i množite i nasledite zemlju“, rekao je otac Milenko Dragićević.

Otac Milenko Dragićević, Foto: O. Radić

Temelji crkve Svetog Petra, nalaze se iznad sela, s desne strane starog puta koji vodi ka Zočištu, na mestu koje Hočani nazivaju „Mijačin dol“. Niskim rastinjem i visokim krošnjama brestova „crkviše Svetog Petra“ je zaklonjeno od radoznalih pogleda. Za nju znaju samo meštani koji dovde stižu uzanim kolskim putem. Zimi kada sneg napada u ovom delu se najduže i zadržava, zato je u narodu put prozvan kao „duboki put“.

Sveštenik osveštava slavski kolač, Foto: O. Radić

Crkva posvećena Svetom apostolu Petru, prema starim zapisima, postojala je još u 16. veku ali su je neprijatelji hrišćanstva, po predanju, srušili dva veka kasnije. I danas je neobnovljena, ali Hočani i Srbi iz Orahovca znaju za nju i tu, kraj njenih temelja,  o svakom Petrovdanu redovno se okuljpaju, pale sveće i mole se za svoje i zdravlje svojih bližnjih, ali i obnovu ove pravoslavne svetinje.

Petrovdan je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika a posvećen je svetim apostolima Petru i Pavlu, prvim propovednicima hrišćanstva i najbližim učenicima Isusa Hrista.

O. Radić – I. Miljković 

 

 

 

%d bloggers like this: