Петровдан у Великој Хочи

Празник Светих апостола Петра и Павла обележен је данас и у Великој Хочи, крај Ораховца, светом литругијом коју је служио протојереј ставрофор Миленко Драгићевић. Безмало педесетак верника из Ораховца, Велике Хоче и из осталих српских средина са Косова и Метохије присуствовало је богослужењу али и светој тајни причешћа, која је уследила после петонедељног поста,  као и пресецању славског колача.

Петровдан у Великој Хочи, Фото: О. Радић

На темељима древне цркве Светог Петра пререзан је славски колач домаћина Живорада Чубоновића. Ово је једина породица у Великој Хочи која Петровдан слави као своју крсну славу.

Отац Миленко је у беседи вернике позвао на љубав једних према другима, уз жељу да буду истрајну на хришћнском путу, у молитви и стрпљењу дочекају боље дане.

„Нека нам Бог да мир, љубав, веру и наду да у Големој Очи истрајемо до времена доласка Господа нашега Исуса Христа. Стојаћемо на овом месту, ако да Бог и догодине, уз непреусушну молитву и жељу да се наша прогнана браћа са Косова и Метохије врате и поново распламсају ватру у својим срцима и породичним гнездима. Има наде, има вере и љубави,  деца да нам се рађају у Големој Очи, и да ова Господња земља буде опет испуњена нама, према оној Господњој:  рађајте се и множите и наследите земљу“, рекао је отац Миленко Драгићевић.

Отац Миленко Драгићевић, Фото: О. Радић

Темељи цркве Светог Петра, налазе се изнад села, с десне стране старог пута који води ка Зочишту, на месту које Хочани називају „Мијачин дол“. Ниским растињем и високим крошњама брестова „црквише Светог Петра“ је заклоњено од радозналих погледа. За њу знају само мештани који довде стижу узаним колским путем. Зими када снег напада у овом делу се најдуже и задржава, зато је у народу пут прозван као „дубоки пут“.

Свештеник освештава славски колач, Фото: О. Радић

Црква посвећена Светом апостолу Петру, према старим записима, постојала је још у 16. веку али су је непријатељи хришћанства, по предању, срушили два века касније. И данас је необновљена, али Хочани и Срби из Ораховца знају за њу и ту, крај њених темеља,  о сваком Петровдану редовно се окуљпају, пале свеће и моле се за своје и здравље својих ближњих, али и обнову ове православне светиње.

Петровдан је један од 15 највећих хришћанских празника а посвећен је светим апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа.

О. Радић – И. Миљковић