Горанка Матић: Момир је волео фотографију и Косово

Момир Стокућа је волео фотографију. Волео је Косово. Зачитан у странице у једног од ретких слободних медија почетком 90-их, недељник „Време“ одлучио је да овом недељнику понуди своје фотографије. Контактирао је Горанку Матић, доценткињу и предавачицу на Департману за медије и комуникације и Департману за дигиталне уметности Факултета за медије и комуникације, која је у то време била уредница фотографије у „Времену“.

– Послао ми је слике јер је волео недељник „Време“. Тако смо ступили у контакт, па смо се чули телефоном. Слао би ми слике с времена на време, а онда је једном приликом дошао у Београд, па смо се и видели. То је било непосредно пред косовски рат. Јасно је да је Момир Стокућа био велики љубитељ фотографије. Он је гајио велику љубав према Косову.

фото: Момир Стокућа

То се осетило из његових фотографија, јер је снимао живот и једнако третирао и Албанце и Србе. Није правио пропагандне фотографије, већ је био прави документариста, хроничар своје средине. Осим тога, правио је класичне новинске фотографије, снимао је са догађаја, па је тако фотографисао и Слободана Милошевића који је у то време долазио на Косово  – каже за Удружење новинара Србије (УНС), Горанка Матић, која је 17 година била уредница фотографије недељника „Време“.

Она истиче да је у фотографском документовању своје Приштине, Стокућа био изврстан.

– Тада је још била аналогна фотографија. Он их је сам правио, развијао је црно-беле фотографије и тако ми их је слао. Сачувала сам их у својој документацији – истиче она.

Захваљујући тој докуметацији, Горанка Матић је на симболичан начин отргла Стокућине радове од заборава и деценију и по након што су направљене, урамила их и вратила на Косово. Данас се налазе на зидовима Патријаршијског дома Пећке Патријаршије.

– Скенирала сам те црно-беле фотографије, однела их у Пећку Патријаршију и ставила у Патријаршијски дом. То је било у време када је мој пријатељ Јован Ћулибрк, данас владика у Пакрацу, био викарни епископ патријарха српског у Пећкој патријаршији. Наканадно сам сазнала да је Момир убијен у својој кући у Приштини, рекла је Горанка Матић.

фото: Момир Стокућа
фото: Момир Стокућа
фото: Момир Стокућа

 

Извор: УНС, аутор: Јелена Л. Петковић