Две деценије од трагичног страдања Срба из Ораховца и околине

У периоду од 11. до 22.јула 1998. године на подручју општине Ораховац на Косову и Метохији киднаповано је и одведено у затворе и логоре ОВК више од 100 Срба и Рома претежно цивила а током напада убијено седам лица. Протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша, Зочиште и одведено у логоре ОВК, саопштило је Удружења породица киднапованих и несталих лица на КиМ.

“22. јула 1998. акцијом делегације МКЦК у Приштини ослобођена је група од 35 цивила заробљена у Манастиру св. Врачи у Зочишту. У тој групи биле су жене и два болесна мушкарца из села Ретимље и Оптеруша, монаси из манастира и старије особе из Зочишта. Један број заробљених ослобођени су вољом команданата тзв. ОВК. Захваљујући ослобођеним заробљеницима имамо сведоке од којих смо прикупили податке који описују трагичне догађаје”, наводи се у саопштењу.

Велика Хоча, споменик убијеним и несталим Србима из тог краја, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Истиче се да Ораховачка општина има жртве и за време НАТО агресије страдају Срби бранећи своја насеља и државу, а да се након потписивања Резолуције СБУН 1244 од 10. јуна 1999. године доласком КФОР-а и УНМИК-а на Косову и Метохији настављају киднаповања и убиства невиних цивила српске и ромске националности.

“Списак жртава се увећава из дана у дан. Нажалост, данас нису са нама многи родитељи очевици догађаја који су умрли од бола и туге за својом децом и други блиски сродници. Борили смо се заједно за ослобађање живих, заробљених и задржаних у логорима ОВК.

О детаљима догађаја говорили смо свим надлежним институцијама које су прикупљале податке о киднапованим, несталим и убијеним лицима. Нада да се пронађу живи нестаје проналаском масовних гробница Малишево и Волујак 2005. године. ДНК анализом идентификовано је тридесет и шест особа које су киднаповане у јулу 1998.године. Један број посмртних остатака киднапованих лица из периода 1999. до 2000. године прнађен је у појединачним гробницама и сахрањен у местима по жељи породица.

Породице скрхане болом и тугом због губитка својих најближих настављају да живе у расејању очекујући од правосудних органа хапшење починиоца злочина и повратак у своја родна места”, наводи се у саопштењу.

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и ове године у знак сећања на дан масовног киднаповања 18. јула у 09:00 сати одржаће парастос у цркви Светог Прокопија на Орловачи.

Након парастоса са породицама 25 сахрањених на парцели број 1 на гробљу Орловача положиће цвеће поред спомен плоче ,,ЗА НЕЗАБОРАВ“ свим жртвама.

Велика Хоча, Црква СВ. Јована, Фото: ГрачаницаОнлајн

Истог дана 18. јула 2018.год. у 11 сати одржаће се парастос у порти цркве Светог Јована у Великој Хочи поред споменика свим страдалим Србима на подручју општине Ораховац у периоду од 1998.-1999. и 2000.године ( 84 лица српске националности ).

Након парастоса од 12 сати у сали Дома културе у Великој Хочи одржаће се Академија посвећена страдалим Србима на подручју општине Ораховац.

Потврђен је долазак чланова породица, представника Координације српских удружења са простора бивше Југославије и сродних Удружења породица косметских жртава, Комисије за нестала лица Владе Републике србије, Канцеларије за Косово и Метохију и других Владиних институција Републике Србије који раде на процесу решавања судбина киднапованих несталих и убијених лица и остваривању права преживелих чланова породица и представника међународне заједнице, наведено је у саопштењу.

И.М.