„Културни караван“ продефиловао Косовским Поморављем

„Културни караван“ у оквиру којег је представљено наслеђе различитих заједница, као део програма „Унапредимо Косово заједно – локална решења“, кренуо је пре неколико дана из села Зебинца у Општини Ново Брдо, преко Партеша, и завшрио свој пут изложбом у Културном центру у Шилову. 

Изложена народна ношња на Косову

Активности културног каравана представили су предмете материјалног културног наслеђа двеју заједница на Косову. Посетиоци су могли да виде народне ношње, алате и предмете, који су наши преци користили за живот и рад, али и да пробају традиционалну храну из Гњиланског и Новобрдског краја.

Традиционална народна кухиња

„Циљ оваквих културних активности је лакше стварање друштвених веза између Срба, Албанаца и других заједница у овом делу Косова, кроз промоцију културних разноликости, идентификовање сличности и разлика међу заједницама“, рекао је Иван Тодоровић испред Мреже за грађански активизам, која је један од организатора ових изложби.

Мрежа за грађански активизам уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), кроз програм Унапредимо Косово заједно – Локално решење организовала је ове културне догађаје на којима је представљено културно наслеђе различитих заједница која живи на Косову.

И.Миљковић