Песма Видовданска у Коларчевој задужбини

Дечји хор Симонида из Грачанице је на Видовдан наступио на концерту под називом ,,Србија се роди“ у Коларчевој народној задужбини у Београду.  Концерт је уприличило Православно спортско друштво Света Србија, а под покровитељством Скупштине града Београда.

Осим Хора Симонида из Грачанице наступили су и Етно група Вез, Група Србче, Фолклорни ансамбл Свети Ђорђе, Културно уметничко друштво Градимир, Друштво гуслара Бајо Пивљанин и Православно спортско друштво Света Србија. Изворна народна песма и игра, појање, беседништво, гусле, драмски и музички уметници пружили су публици празнични доживљај у великој акустичној дворани Коларца.

Хор у Коларцу, Фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

По речима председника ПСД  Света Србија Миљана Ћеранића, Видовдански концерт Србија се роди, је приређен у престоници Србије јер ,,престони град српске државе, свих Срба из региона и дијаспоре, заслужује да има Видовдански концерт”.

-Видовдан је дан завета и опредељења за Царство небеско, за Свету Србију, која ће нас дочекати у осмом непролазном дану, вечном Видовдану казао је Ђеранић и додао:

-Видовданским концертом Србија се роди негује се жива традицијa, уњедрена у најлепшим вредностима народа. Од предака примљен Кнежев Косовски завет преноси се потомству, чува се национално памћење као суштина идентитета. Србија се роди је поздрав и покрет који је ПСД Света Србија установило у сврху одбране права и слободе на стваралачки изражај бића, изградњу и рађање. Данашњу најважнију битку коју војујемо за позитиван природни прираштај. Све у складу са мисијом ПСД Света Србија да делује са општом свешћу и савешћу према отаџбини и нараштајима који долазе. Стога су сви капацитети и догађаји у приређивању Православног спортског друштва Света Србија обједињени управо под именом Србија се роди.

Хор из Грачанице, Фото: О. Радић

Председник Хора Симонида из Грачанице, Братислав Богдановић,  се захвалио Светој Србији на позиву да дођу и наступају у Београду и казао:

-Велика је част наступати на Коларцу. Вечерас смо се пред препуном салом Коларчеве задужбине представили песмама Ово је Србија, Црвен цвете и Ој, Косово и Косово и песмама са наших простора пренели дух Косова и Метохије окупљенима овде, на овом видовданском сабрању.

Хор Симонида је 27. јуна боравио у Вршцу,  а на позив Друштва Српских домаћина града Вршца, којем је Видовдан крсна слава.

-На позив г. Горана Орлића, председника Друштва Српских домаћина, наш хор је дочекан у овом граду, где је после вечерње службе у навечерје Видовдана, наступио у сали Св. Теодора Вршачког.  Присуствовао је и благословио нас Епископ банатски Никанор, затим свештенство и представници општине Вршац као и народ овога града, тако да нам је велика част и радост да смо у једном оваквом догађају узели учешће – рекао је Братислав Богдановић.

Публика је пажљиво слушала госте са Косова, Фото: О. Радић

У представништву Друштва Српских домаћина обављено је и освећење и резање славског колача, а чланови хора су имали прилике да обиђу и друге знаменитости овога града.

Хор Симонида из Грачанице је основан пре нешто више од годину дана, а осим Братислава Богдановића, хор воде и наставници ОШ,, Краљ Милутин“ из Грачанице вероучитељ Јован Радић и наставник музичког Лазар Данић.

Оливера Радић