Македонија: Стоп за извоз воћа и поврћа на Косово!

Супротно одредбама ЦЕФТА Приштина је неочекивано повећањала царину на увоз прехрамбене робе, Власти у Скопљу су сходно одлуци Приштне, јуче потпуно обуставили извоз воћа и поврћа на Косово, пренеосе Вечерњне новости.

Потпуно је прекинут извоз пољопривредних производа из Македоније за Косово, а у недељу ни један македонски камион са воћем и поврћем није прешао преко прелаз Блаце – Ђенерал Јанковић. Трговци на велико су у потпуном застоју, роба је у магацинима.

упркос чињеници да је промет пољопривредних производа из Македоније вишеструко већи од увоза робе са Косова,  контра мере Скопља су изнуђене, сматрају извозници.

Предузетници у Скопљу пак, захтевају брзе реакције Владе премијера Зорана Заева.

– Ми смо као комора сачинили прве процене и сматрамо да чин Косова није у духу сарадње коју са њима имамо. Губи се тржиште и цијена производа – изјавио је Дрилон Исени, извршни директор Привредне коморе Северозападне Македоније.

Први „удар“ контрамерама није се одразио на снижење цена воћа и поврћа на зеленим пијацама у главном граду Македоније. А потражња је слаба, тврде продавци.

У првим проценама потеза власти у Скопљу, истиче се да је „Косово значајан трговински партнер за Македонију“, ретком земљом са којом се бележи суфицит. У првих пет месеци ове године, како се наводи, на Косово је из Македоније извезено робе у вредности од 100 милиона долара, а увезено за само 15 милиона долара. Лањски показатељи, пак потврђују да је извоз из Македоније достигао 225 милиона долара, а увоз свега 37 милиона долара. За петак је планирано да у Приштину отпутују министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Љупчо Николовски и економије Крешник Бектеши.

Пред тај „сусрет за договор“, указано је да „уколико одлука Косова не буде повучена – наћи ће се начин да се заштите пољопривредници“.

(извор Новости)