Na prelazu Morina od sutra nova administrativna zgrada i električni sistem kabina

Морина, прелази између Косова и Албаније

Šefice EU na Kosovu i u Albaniji Natalija Apostolova i Romana Vlahutin, zajedno sa zamenikom premijera Kosova, Enverom Hodžajem i ministrom unutrašnjih poslova Albanije, Fatmirom Đafajem otvoriće u utorak 24. jula, u prepodnevnim časovima, električni sistem sa kabinama i administrativnu zgradu na prelazu Morina, između Kosova i Albanije.  

Novi sadržaji sa električnim sistemom i sistemom kabina, uključujući i administrativnu zgradu, omogućiće, kako se navodi iz Kancelarije EU u Prištini, primenu integrisanog upravljanja „granicom“.

Projekat vredi milion evra i finasirala ga je Delegacija Evropske Unije u Albaniji. Dalje se navodi da je obezbeđena infrastruktura efikasne „gračnične kontrole“, u skladu za zahtevima EU, uz poseban osvrt na šengenske standarde. Takođe, podržava rad „granične“ i migracione policije, doprinoseći postizanju veće efikasnosti i boljeg učinka.

Na prelazu Morina obavlja se najveći deo robnog saobraćaja između Kosova i Albanije, a preko njega cirkuliše skoro sav turistički saobraća koji sa severoistoka ide ka Albaniji, saopštava Kancelarija Evropske unije u Prištini.

I.M.