На прелазу Морина од сутра нова административна зграда и електрични систем кабина

Шефице ЕУ на Косову и у Албанији Наталија Апостолова и Романа Влахутин, заједно са замеником премијера Косова, Енвером Хоџајем и министром унутрашњих послова Албаније, Фатмиром Ђафајем отвориће у уторак 24. јула, у преподневним часовима, електрични систем са кабинама и административну зграду на прелазу Морина, између Косова и Албаније.  

Нови садржаји са електричним системом и системом кабина, укључујући и административну зграду, омогућиће, како се наводи из Канцеларије ЕУ у Приштини, примену интегрисаног управљања „границом“.

Пројекат вреди милион евра и финасирала га је Делегација Европске Уније у Албанији. Даље се наводи да је обезбеђена инфраструктура ефикасне „грачничне контроле“, у складу за захтевима ЕУ, уз посебан осврт на шенгенске стандарде. Такође, подржава рад „граничне“ и миграционе полиције, доприносећи постизању веће ефикасности и бољег учинка.

На прелазу Морина обавља се највећи део робног саобраћаја између Косова и Албаније, а преко њега циркулише скоро сав туристички саобраћа који са североистока иде ка Албанији, саопштава Канцеларија Европске уније у Приштини.

И.М.