Popović: Smognimo snage, da svako, onoliko koliko može, pomogne preostalim Srbima u Starom Grackom

Срђан Поповић у Старом Грацком, Фото: Општина Грачаница

„Već devetnaest godina okuplja nas nesreća i stradanje, okuplja nas, na prvom mestu, porazna činjenica da ubice nisu pronađene i da je slučaj Staro Gracko, što se pravde tiče, zaboravljen”, poručio, kraj spomen obeležja, na parastosu mučki ubijenim žeteocima, predsednik opštine Gračanica Srđan Popović. 

Popović je naglasio da i “danas i svih devetnaest godina tražimo pravdu, kao i pronalaženje i kažnjavanje ubica“.

„Ima mnogo dokaza, ima mnogo činjenica, ima previše bola i tuge, ali ima i nas da posvedočimo i da se, ovde pod ovom pločom obavežemo i svaki put, pred celim svetom, ponovimo: nikada nećemo zaboravite žrtve sa ovih žitnih polja”, rekao je Popović

Takođe je podsetio da „na svakom mestu i pri svakom susretu sa onima koji odlučuju, treba zatražiti odgovor na pitanje: kako je moguće pobiti četranaest ljudi i kako je moguće na tako malom prostoru, gde se svi znaju i gde se sve zna, živeti sa tako strašnom nepravdom?“

Popović je apelovao na Srbe da „svi zajedno smognu snage i da svako, onoliko koliko može, pomogne ljudima ovog sela“, jer, kako je istakao, „njihova se žrtva prenela i u naše živote i u naše porodice“.

Opelo, zverski ubijenim Srbima na žetvi, služio je episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje arhimandrita Ilariona iz manastira Draganac.

Osim brojnih meštana Starog Gracka i opštine Gračanica, parastosu srpskim žeteocima prisustvovao je i zamenik Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić.

Na današnji dan pre 19 godina na svojim njivama ubijeni su: Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Novica, Slobodan, Mile, i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić. Ubice do danas nisu pronađene.

Obeležavanje godišnjice stradanja četraestorice žetelaca u selu Staro Gracko kod Lipljana, završeno je poetskim časom.

(izvor: Služba za informisanje opštine Gračanica)